Cum a schimbat istoria României iubirea dintre Carol al II-lea și Zizi Lambrino? Unde se iubeau cei doi?

13.01.2021
Cum a schimbat istoria României iubirea dintre Carol al II-lea și Zizi Lambrino? Unde se iubeau cei doi?

Întreaga istorie a românilor este condimentată de acțiuni vitejești, dar și de iubiri interzise, ba chiar imposibile. Una dintre acestea este și dragostea tumultuoasă dintre Carol al II-lea și Zizi Lambrino.

Povestea lor a dus până la căsătorie, aceasta fiind și prima căsătorie morganatică (căsătorie încheiată între persoane de ranguri sociale diferite, pentru a împiedica transmiterea de titluri și privilegii între soți și către copiii născuți în urma căsătoriei) și a stârnit un scandal uriaș în România, în timpul Primului Război Mondial.

Regele Carol al II-lea a mers la Iași, iar la o petrecere dată de ministrul conservator Alexandru Marghiloman a cunoscut-o pe fiica generalului român Constantin Lambrino şi a Eufrosinei Alcaz, Ioana Maria Valentina Lambrino. Toată lumea îi spunea încă din pruncie Zizi.

„Carol a remarcat-o prima dată pe Zizi Lambrino, una din cele trei femei care au jucat un rol fundamental în viaţa lui, în vara anului 1913, cu prilejul unei petreceri date de primul ministru conservator Alexandru Marghiloman, la care au participat atît Carol, cît şi tatăl său. Ioana Maria Lambrino, cunoscută sub numele de Zizi, s-a născut în 1898 în oraşul Roman”, scrie Paul D. Quinlan în cartea „Regele play-boy, Carol II de România”, potrivit adevărul.ro.

Familia acesteia avea numeroase terenuri și proprietăți în județul Vaslui. Dragostea lor pătimașă s-a consumat într-un conac boieresc din comuna vasluiană Zăpodeni, sat Butucărie.

Carol al II-lea, orbit de dragoste

Carol al II-lea a iubit-o bolnăvicios pe Zizi. Acesta a renunțat de două ori la scaunul regal, a căzut în depresie și a amenințat că se va sinucide, ba chiar și-a tras un glonț în picior.

În ciuda interdicțiilor venite din partea Casei Regale, Principele Carol a fugit la Odessa cu Zizi. Acesta s-a deghizat în civil cu ajutorul unui locotenent. Potrivit aceleiași surse, tânărul îndrăgostit s-a căsătorit în secret și a anunțat Palatul printr-o telegramă.

„Eu am luat în căsătorie pe Zizi Lambrino. Pot să mă întorc cu ea sau iau drumul Franţei?”

Cțnd a primit vestea, Regele Ferdinand a trimis oameni să îi aducă înapoi fiul orbit de dragoste. A fost adus în țară cu forța, însă nu a vrut sub nici o formă să se despartă de Zizi. El a vrut să renunțe la tron, iar Guvernul s-a implicat în această poveste, unii demnitar îl voiau decăzut din drepturi, în timp ce alții îi luau apărarea.

Carol a fost pedepsit de tatăl său și ținut 75 de zile de arest la Horaiţa, iar mama sa îi cerea constant să renunțe la căsătorie. Într-un final, acesta se lasă convins și semnează desfacerea căsătoriei.

Regele Carol al II-lea a avut un fiu cu Zizi, pe Mircea. La nașterea acestuia, principele a vrut din nou să renunțe la tron. Din dorința de a renunța la relația cu Zizi, oamenii regelui i-au înscenat o întâlnire cu o fostă iubire. Istoricii spun că acesta ar fi cedat ispitei și a uitat de Zizi.

Însă ce l-a determinat cu adevărat pe Carol să renunțe la Zizi a fost momentul când aceasta a trimis ziarului „Epoca” o copie a unei scrisori de dragoste în care Regele își recunoștea fiul.

Casa Regală a stabilit o sumă de 100.000 de franci pe an pe care i-a oferit-o lui Zizi să renunțe la rege. Aceasta a locuit la Cannes pe Riviera Franceză, iar după 20 de ani l-a dat în judecată pe Carol și i-a cerut să-și recunoască băiatul. Acest proces nu a avut succes, iar după instalarea regimului comunist s-a anulat și înțelegerea plății anuale.

Foto: Wikipedia

Cele mai noi articole
E adevărat că în perioada interbelică țăranii români dormeau cu animalele în casă?
E adevărat că în perioada interbelică țăranii români dormeau cu animalele în casă?
Românii au fost dintotdeauna un popor de oameni harnici, muncitori, puțin educați, specializați mai ales în muncile agricole și în crescutul animalelor. În perioada interbelică, românii au... citește tot
Care este singura mănăstire din țară cu altarul spre sud?
Care este singura mănăstire din țară cu altarul spre sud?
România este considerată una dintre țările mai sărace din lume, însă din punct de vedere spiritual țara noastră se situează aproape de vârf. Românii sunt un popor credincios și se pot... citește tot
E adevărat că dacă alergi prin ploaie te uzi mai mult decât dacă mergi la pas?
E adevărat că dacă alergi prin ploaie te uzi mai mult decât dacă mergi la pas?
Ploaia este un fenomen natural care dă multe bătăi de cap oameniilor. Foarte multe persoane sunt prinse, în decursul vieții, neechipate corespunzător, și de multe ori sfârșesc udate până... citește tot