Cine a cumpărat cu doar 50.000 de dolari moștenirea lui Carol al II-lea?

06.09.2023
Cine a cumpărat cu doar 50.000 de dolari moștenirea lui Carol al II-lea?

Carol al II-lea a fost o personalitate controversată a Casei Regale a României, care nu a ținut cont de niciun protocol și a fost interesat doar de binele propriu. Viața plină de aventuri amoroase a arătat un rege înclinat mai mult către distracție decât către binele țării.

Relația dintre Carol al II-lea și Zizi Lambrino s-a concretizat într-un fiu: Mircea Grigore Carol. Situația era una complicată deoarece Casa Regală a României interzicea cu desăvârșire căsătoriile morganatice, adică cu persoane care nu fac parte din dinastiile regale europene. Drept urmare, lucrurile au fost rezolvate în instanță unde căsnicia dintre cei doi a fost anulată.

Zizi Lambrino, care trăia la Paris, a făcut o înțelegere cu statul român prin care a renunțat la dreptul la tron al fiului ei și la averea privată a familiei regale în schimbul unei sume consistente de bani lunare.

Potrivit europalibera.org, Mircea Grigore Carol, fiul lui Zizi și al lui Carol al II-lea, a respectat în mare parte înțelegerea dintre mama sa și Casa Regală. Dar după ocuparea României de către trupele sovietice la finele celui de-Al Doilea Război Mondial și instaurarea republicii, apoi moartea lui Carol al II-lea în exil, în 1953, Mircea Grigore Carol a dorit să i se recunoască calitatea de fiu al lui Carol al II-lea. Cum Mihai I, șeful Casei Regale, aflat de asemenea în exil, nu era dispus să încalce deciziile mai vechi ale statului român și ale bunicului său, Mircea Grigore Carol a apelat la instanță.

Ca atare, în anul 1955, justiția din Portugalia a decis că Mircea Lambrino are calitatea de urmaș al regelui Carol al II-lea.

Averea lui Carol al II-lea, luată cu doar 50.000 de dolari

După căderea comunismului, familia regală a României a revenit în țară. Prințul Paul, fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino, a cerut în instanță, în anul 2001, să i se retrocedeze bunurile bunicului său. Acesta a avut grijă între timp să cumpere drepturile litigioase asupra unor proprietăți care i-au aparținut lui Carol al II-lea și s-a folosit de acestea pentru a cere să intre în posesia Fermei Băneasa.

Prințul Paul al României

Potrivit susținerilor din Dosarul Ferma Băneasa, prinț Paul al României a cumpărat, în 2001, drepturile litigioase de la Monique Urdăreanu, unica moștenitoare testamentară a Elenei Lupescu, ultima soție a lui Carol al II-lea, cu suma de 50.000 de dolari. Drept urmare, fiul lui Mircea Lambrino a susținut că moștenește atât averea regală transmisă lui ca unul dintre nepoți lui Carol al II-lea (37,5%), dar ar deține și partea de moștenire care i-a revenit lui Monique Urdăreanu, urmaşa Elenei Lupescu (25%).

Procurorii români au descoperit însă că multe dintre actele prezentate ar fi fost false. Situația s-a complicat și mai mult pentru prințul Paul care a fost găsit vinovat de către Justiția din România în cazul Fermei Băneasa unde a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. Înainte de anunțarea deciziei acesta a părăsit țara, iar ulterior a fost prins în Franța, fiind legitimat cu pașaport britanic. Prințul Paul a fost acuzat că a prejudiciat statul român cu 130 de milioane de lei.

Foto: descopera.ro și wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot