Cine a cumpărat cu doar 50.000 de dolari moștenirea lui Carol al II-lea?

06.09.2023
Cine a cumpărat cu doar 50.000 de dolari moștenirea lui Carol al II-lea?

Carol al II-lea a fost o personalitate controversată a Casei Regale a României, care nu a ținut cont de niciun protocol și a fost interesat doar de binele propriu. Viața plină de aventuri amoroase a arătat un rege înclinat mai mult către distracție decât către binele țării.

Relația dintre Carol al II-lea și Zizi Lambrino s-a concretizat într-un fiu: Mircea Grigore Carol. Situația era una complicată deoarece Casa Regală a României interzicea cu desăvârșire căsătoriile morganatice, adică cu persoane care nu fac parte din dinastiile regale europene. Drept urmare, lucrurile au fost rezolvate în instanță unde căsnicia dintre cei doi a fost anulată.

Zizi Lambrino, care trăia la Paris, a făcut o înțelegere cu statul român prin care a renunțat la dreptul la tron al fiului ei și la averea privată a familiei regale în schimbul unei sume consistente de bani lunare.

Potrivit europalibera.org, Mircea Grigore Carol, fiul lui Zizi și al lui Carol al II-lea, a respectat în mare parte înțelegerea dintre mama sa și Casa Regală. Dar după ocuparea României de către trupele sovietice la finele celui de-Al Doilea Război Mondial și instaurarea republicii, apoi moartea lui Carol al II-lea în exil, în 1953, Mircea Grigore Carol a dorit să i se recunoască calitatea de fiu al lui Carol al II-lea. Cum Mihai I, șeful Casei Regale, aflat de asemenea în exil, nu era dispus să încalce deciziile mai vechi ale statului român și ale bunicului său, Mircea Grigore Carol a apelat la instanță.

Ca atare, în anul 1955, justiția din Portugalia a decis că Mircea Lambrino are calitatea de urmaș al regelui Carol al II-lea.

Averea lui Carol al II-lea, luată cu doar 50.000 de dolari

După căderea comunismului, familia regală a României a revenit în țară. Prințul Paul, fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino, a cerut în instanță, în anul 2001, să i se retrocedeze bunurile bunicului său. Acesta a avut grijă între timp să cumpere drepturile litigioase asupra unor proprietăți care i-au aparținut lui Carol al II-lea și s-a folosit de acestea pentru a cere să intre în posesia Fermei Băneasa.

Prințul Paul al României

Potrivit susținerilor din Dosarul Ferma Băneasa, prinț Paul al României a cumpărat, în 2001, drepturile litigioase de la Monique Urdăreanu, unica moștenitoare testamentară a Elenei Lupescu, ultima soție a lui Carol al II-lea, cu suma de 50.000 de dolari. Drept urmare, fiul lui Mircea Lambrino a susținut că moștenește atât averea regală transmisă lui ca unul dintre nepoți lui Carol al II-lea (37,5%), dar ar deține și partea de moștenire care i-a revenit lui Monique Urdăreanu, urmaşa Elenei Lupescu (25%).

Procurorii români au descoperit însă că multe dintre actele prezentate ar fi fost false. Situația s-a complicat și mai mult pentru prințul Paul care a fost găsit vinovat de către Justiția din România în cazul Fermei Băneasa unde a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. Înainte de anunțarea deciziei acesta a părăsit țara, iar ulterior a fost prins în Franța, fiind legitimat cu pașaport britanic. Prințul Paul a fost acuzat că a prejudiciat statul român cu 130 de milioane de lei.

Foto: descopera.ro și wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Când se prescriu datoriile persoanelor fizice la ANAF și la bancă?
Când se prescriu datoriile persoanelor fizice la ANAF și la bancă?
Banii nu sunt niciodată de ajuns, mai ales în această perioadă de criză economică. Foarte mulți români au credite la bănci pentru a-și putea achiziționa o locuință sau mașină, iar unii... citește tot
Care este pluralul cuvântului „mălai”?
Care este pluralul cuvântului „mălai”?
Limba română are peste 60.000 de cuvinte în componența sa, potrivit Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române. Multe dintre acestea sunt necunoscute pentru oamenii de... citește tot
Care este diferența dintre socialism și comunism?
Care este diferența dintre socialism și comunism?
Socialismul și comunismul sunt două ideologii politice și economice strâns legate, dar prezintă diferențe semnificative în ceea ce privește modul în care văd proprietatea, economia și... citește tot