De ce Carol al II-lea nu a fost înmormântat în cripta regală?

15.09.2022
De ce Carol al II-lea nu a fost înmormântat în cripta regală?

Carol al II-lea a fost, poate, cel mai controversat rege al României, actele sale politice și personale generând numeroase discuții inclusiv în prezent. A renunțat de două ori la obligațiile coroanei, relațiile amoroase devenind adevărate controverse politice. În septembrie 1940 acesta abdică în favoarea fiului său Mihai I. Spre sfârșitul vieții, cel devenit Carol Caraiman călătorește în jurul lumii alături de Elena Lupescu. Moare în Portugalia la data de 3 aprilie 1953. De ce Carol al II-lea nu a fost înmormântat în cripta regală de la Curtea de Argeș?

Regele Mihai nu a fost la înmormântarea tatălui său

Carol al II-lea

Moartea suveranului a avut loc departe de România, iar la funeraliile sale Regele Mihai, fiul lui Carol al II-lea, nu a participat. Ca la orice înmormântare a unei căpetenii regale, mai multe personalități de rang înalt au luat parte. Din familia regală a României, doar fratele său, Nicolae, a participat la înmormântare.

Participarea lui Nicolae la înmormântare a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât Principele Nicolae, fratele lui Carol al II-lea, a fost exclus din familia regală din cauza unei femei măritate. Carol al II-lea a declarat mariajul lui Nicolae cu Ioana Dolette ca fiind nul. După o perioadă de negocieri și certuri cu Carol al II-lea, care insista pentru anularea căsătoriei, principele Nicolae a fost exclus din familia regală și obligat să părăsească țara.

„Mihăiță n-a venit să-și vadă pentru ultima dată tatăl, nici la înmormântare n-a participat. (…) Din întreaga familie regală, doar Prințul Nicolae a participat. Dar tot neîmpăcat cu fratele său mai mare era. Nu mi-a spus nicio vorbă de compasiune, dar printre dinți mi-a clarificat”, a descris Elena Lupescu ultimele clipe.

„Cu el nu a fost chip să trăiesc într-o relație firească de la tată la fiu. Între noi a fost întotdeauna o tensiune care, mai ales în copilărie și adolescență, îmi făcea rău”, povestea Regele Mihai I în memoriile sale.

De ce Carol al II-lea nu a fost înmormântat în cripta regală?

În anul 2003, după o jumătate de secol de trecerea la cele veșnice în Portugalia, rămășițele pământești au fost aduse în România. Revenit acasă, acesta a fost depus într-o capelă din curtea Mănăstirii Curtea de Argeș. Nici la slujba de înmormântare de acasă, Regele Mihai I nu a participat.

Odată cu finalizarea construirii Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș, mormintele tuturor capetelor regale se vor regăsi sub aceeași încăpere. Tot la Curtea de Argeș au fost aduse și osemintele Principelui Mircea, ultimul copil al Regelui Ferdinand și Reginei Maria. Necropola Regală de la Curtea de Argeș conține 16 locuri de veci pentru membrii Casei Regale a României și arhiepiscopii Argeșului și Muscelului. În necropolă au fost înmormântați Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I, Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Regina Ana.

Foto: Libertatea.ro & Familiaregala.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot