Principele Nicolae, fratele lui Carol al II-lea, exclus din familia regală din cauza unei femei măritate

11.05.2022
Principele Nicolae, fratele lui Carol al II-lea, exclus din familia regală din cauza unei femei măritate

Ferdinand I al României a avut patru copii cu Regina Maria a României astfel: Carol al II-lea, Ileana, Principesă a României, Nicolae, Principe al României, Regina Elisabeta a Greciei, Mircea, Principe al României și Regina Maria a Iugoslaviei. Deși Carol al II-lea a fost cel care a creat cele mai mari probleme familiei regale, nici Nicolae nu a fost pe placul părinților săi.

O femeie măritată, obsesia Principelui Nicolae al României

Nicolae, fratele lui Carol al II-lea, a fost exclus din familia regală din cauza unei căsătorii morganatice. Acesta s-a îndrăgostit de o femeie de rând și și-a riscat statutul princiar pentru ea. Ba mai mult, femeia era și un pic cam… măritată.

Povestea de dragoste dintre Nicolae și Ioana Dolette, nora lui Nicușor Săveanu, fost ministru, a început pe la jumătatea anilor ’20. După ce s-au afișat la braț în public, s-a iscat un amplu scandal în jurul relației. Ioana Dolette a divorțat, iar Prințul a vrut să o ia de nevastă. Ca recompensă pentru femeia pierdută, fostul soț al Ioanei, Radu N. Săveanu, a fost trimis ca vice-consul al României la Bruxelles. Din păcate pentru Principe și Ioana, statutul Casei Regale nu permitea căsătoria dintre ei: principii și principesele României nu aveau voie să se căsătorească decât cu membri ai familiilor regale europene.

După ce Carol al II-lea s-a întors pe tronul României, Nicolae a sperat să obțină de la fratele lui permisiunea de a se căsători cu Ioana Dolette. Cu atât mai mult cu cât Carol II avea o relație tumultoasă cu Elena Lupescu.

Carol al II-lea nu a fost însă de acord, iar în cele din urmă Nicolae a trecut peste cuvântul Regelui și s-a căsătorit în secret în anul 1931.

„S-a întâmplat la Tohani, la Buzău. O nuntă ca în poveşti. Panait Vizanti fusese primar al localităţii. Destituit la cererea Prinţului, primise drept înlocuitor un om al acestuia. Primarul nou avea mandat de la înaltul său protector şi l-a executat. Publicaţiile au fost făcute din vreme şi nimeni nu a ştiut de ele. În ziua nunţii s-au strâns în jurul tinerei perechi, al popei si al primarului din Tohani toate satele din împrejurime. S-a băut, s-a mâncat, s-a jucat pâna noaptea târziu”, scria Grigore Gafencu, pe 30 octombrie 1931.

La cere­rea lui Carol al II-lea, mariajul a fost declarat nul de Tribunalul Ilfov în decembrie același an. Principele Nicolae nu a recunoscut însă decizia.

Familia Regala

Principele Nicolae, gonit din țară

După o perioadă de negocieri și certuri cu Carol al II-lea, care insista pentru anularea căsătoriei, principele Nicolae a fost exclus din familia regală și obligat să părăsească țara. Principele Nicolae urma să primească lunar suma de 500.000 de lei din partea Guvernului și să-și ia numele de Nicolae Brana. Fratele lui Carol al II-lea s-a mutat cu soția la Lausane, Elvetia, într-o vilă cu șase camere, închiriată. Cei doi aveau la dispoziție șase servitori și un șofer. Ei mai dețineau o vilă la St. Moritz, unde își păstrau obiectele de artă, mobilierul și automobilul, păzite de doi servitori.

Ioana Doletti a murit în anul 1963. Principele Nicolae al României a murit pe 9 iunie 1978 la Madrid, Spania.

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot