Cine este moștenitorul tronului regal din România?

07.09.2023
Cine este moștenitorul tronului regal din România?

România a fost declarată regat în perioada 1881 – 1940. De-a lungul timpului, regatul a fost condus de mai mulți lideri, până la venirea comuniștilor. Au fost modernizate străzi, orașe și construite castele, iar statutul țării a crescut considerabil. Cine este acum moștenitorul tronului regal?

Cine este moștenitorul tronului regal?

moștenitorul

În anul 1877, după istoricul război ruso-româno-turc, România devine în sfârșit un ținut independent, dar sudul Basarabiei este reanexat la Rusia. La data de 14 martie 1881, România a fost proclamată oficial regat, iar Carol, a devenit Carol I, fiind încoronat ca prim rege al României.

După ani și ani, în 1940 ajung la putere comuniștii. Regalitatea a dispărut, iar ideea de comun a ajuns idee de țară. Statul era cel care veghea asupra tuturor bunurilor și serviciilor, care oricum erau considerate comune în fața oamenilor. Proprietățile private au fost confiscate, terenurile agricole ale țăranilor s-au transformat în CAP-uri, iar visele românilor de independență au fost spulberate.

Pentru 49 de ani, mai multe generații de oameni au trăit în comunism. Astfel că la Revoluția din 1989 mare parte din oameni nu cunoșteau foarte bine ceea ce însemna regalitate sau rege. După ce apele s-au calmat, democrația și-a intrat în drepturi, în România s-a întors oficial regele Mihai I. Acesta abdicase forțat în 1940 la ordinul comuniștilor. Trăind în exil mare parte din viață, Mihai I s-a întors în România mai bătrân, dar cu aceleași idealuri pentru concetățenii săi.

Iată mai jos linia succesorală a tronului regal din România:

Aceștia sunt cei 4 regi care au domnit în România. După ce oficial regele Mihai I a abdicat și ulterior a decedat, tronul a trebuit să fie predat mai departe moștenitorului. Titlurile membrilor Casei Regale, precum și ordinea de succesiune sunt determinate și respectate de normele organice ale Casei Regale. Conform regulilor, moștenitorul de drept al tronului nu mai trebuie să fie doar pe linie masculină.

Astfel că, potrivit acestora, actualmente Casa Regală a României este condusă de Margareta, care nu este declarată regină și Custode al Coroanei. Actualul Consort este principele Radu. În linie succesorală vor urma Principesa Elena > Elisabeta Karina > Principesa Sofia > Elisabeta Maria Biarneix > Principesa Maria.

De ce Margareta nu este Regină?

Margareta a fost desemnată oficial Custodele Coroanei Române. Acest titlu îi conferă statutul de conducător al Casei Regale, chiar dacă nu este regină.  În anul 1997, răposatul rege Mihai I a numit-o moștenitoare pe Margareta la tron.

Cu toate acestea, conform dorințelor personale, atâta timp cât România va fi o republică, Margareta a decis să nu folosească titlul de regină, ci doar de Custode al Coroanei.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot