Regele Mihai și Regina Ana, povestea celui mai longeviv cuplu regal al României

04.08.2022
Regele Mihai și Regina Ana, povestea celui mai longeviv cuplu regal al României

Regele Mihai I al României și soția sa, Regina Ana, au trăit o poveste de iubire care s-a întins pe parcursul a șapte decenii. Regina Ana a decedat la 1 august 2016, urmată apoi de soțul ei un an mai târziu, în decembrie 2017.

Întorcându-ne la puțină vreme de după al Doilea Război Mondial, ajungem la momentul în care cuplul regal s-a cunoscut, și anume în 1947, la nunta principesei Elisabeta a II-a cu prințul Phillip, duce de Edinburgh. Cei doi s-au aflat în Londra până la încoronarea reginei Elisabeta, însă au revenit în țară imediat după aceea, mai ales pentru că regele Mihai îi ceruse mâna principesei Ana la o săptămână după ce s-au întâlnit.

Ce l-a sfătuit Churchil pe Regele Mihai I?

Mihai I s-a întors în România condus de iubirea pentru țară, dar mai ales îndemnat de sfatul lui Winston Churchill, fostul ministrul al Angliei, care i-a spus că un rege trebuie să fie curajos mai presus de orice, conform hotnews.ro.

Tot în 1947, Regele Mihai I a fost nevoit să abdice de la tronul țării din cauza ascensiunii la putere a comuniștilor. Așadar, nunta celor doi tineri amorezați nu a avut loc pe pământ românesc, ci în Grecia. Aceștia au fost invitații Regelui Pavlos al elenilor care a și găzduit ceremonia de la 10 iunie 1948. Slujba a fost cu atât mai specială, cu cât regina Ana era de religie catolică, iar Mihai I era ortodox.

Cuplul regal au avut împreună 5 fete: Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena Irina , Principesa  Sofia și Principesa Maria. Regele Mihai I și soția sa au locuit în Anglia până în 1956, când s-au mutat în Elveția.

După 43 de trăit în exil, Regele Mihai I și regina Ana s-au întors în România, însă în drum spre Curtea de Argeș mașina regală a fost oprită de către poliție. În 1992 au încercat să revină cu ocazia sărbătorilor pascale, dar regelui i s-a interzis din nou accesul în țară în 1994 deoarece a refuzat să candideze la alegerile prezidențiale. Abia în 1997, Mihai I a primit un pașaport pe care scria  „cetățean român”, potrivit digi24.ro.

Cei doi au locuit din 2004 în Aubonne, Elveția și la 10 iunie 2008, au sărbătorit nunta de diamant. În 2016, în perioada în care regina Ana a decedat, regele Mihai I s-a retras din viața publică.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 29 noiembrie este cea de 333-a zi a calendarului gregorian și a 334-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 32 de zile. La 29 noiembrie 1995, președintele...
Cele mai noi articole
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Cum arată ceasul care a oprit timpul în loc pentru Ceaușescu?
Regimul comunist a lăsat urme adânci în toate zonele din România. Impresia falsă de creștere economică a făcut ca unele regiuni să fie redenumite, iar în multe dintre orașe buldozerele... citește tot
Ce este lâna merinos sau merino?
Ce este lâna merinos sau merino?
Lâna merino sau merinos provine de la oaia cu același nume. Țesătura fabricată din această lână este una de lux, mult superioară calitativ față de cea obișnuită. Drept urmare, produsele... citește tot
De la ce vine prescurtarea USB?
De la ce vine prescurtarea USB?
Tehnologia USB a apărut în anul 1996, la proiectarea ei contribuind mai multe companii precum Intel, Compaq, Microsoft, Digital Equipment Corporation, IBM și Northern Telecom. Acronimul USB... citește tot