Regele Mihai și Regina Ana, povestea celui mai longeviv cuplu regal al României

04.08.2022
Regele Mihai și Regina Ana, povestea celui mai longeviv cuplu regal al României

Regele Mihai I al României și soția sa, Regina Ana, au trăit o poveste de iubire care s-a întins pe parcursul a șapte decenii. Regina Ana a decedat la 1 august 2016, urmată apoi de soțul ei un an mai târziu, în decembrie 2017.

Întorcându-ne la puțină vreme de după al Doilea Război Mondial, ajungem la momentul în care cuplul regal s-a cunoscut, și anume în 1947, la nunta principesei Elisabeta a II-a cu prințul Phillip, duce de Edinburgh. Cei doi s-au aflat în Londra până la încoronarea reginei Elisabeta, însă au revenit în țară imediat după aceea, mai ales pentru că regele Mihai îi ceruse mâna principesei Ana la o săptămână după ce s-au întâlnit.

Ce l-a sfătuit Churchil pe Regele Mihai I?

Mihai I s-a întors în România condus de iubirea pentru țară, dar mai ales îndemnat de sfatul lui Winston Churchill, fostul ministrul al Angliei, care i-a spus că un rege trebuie să fie curajos mai presus de orice, conform hotnews.ro.

Tot în 1947, Regele Mihai I a fost nevoit să abdice de la tronul țării din cauza ascensiunii la putere a comuniștilor. Așadar, nunta celor doi tineri amorezați nu a avut loc pe pământ românesc, ci în Grecia. Aceștia au fost invitații Regelui Pavlos al elenilor care a și găzduit ceremonia de la 10 iunie 1948. Slujba a fost cu atât mai specială, cu cât regina Ana era de religie catolică, iar Mihai I era ortodox.

Cuplul regal au avut împreună 5 fete: Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena Irina , Principesa  Sofia și Principesa Maria. Regele Mihai I și soția sa au locuit în Anglia până în 1956, când s-au mutat în Elveția.

După 43 de trăit în exil, Regele Mihai I și regina Ana s-au întors în România, însă în drum spre Curtea de Argeș mașina regală a fost oprită de către poliție. În 1992 au încercat să revină cu ocazia sărbătorilor pascale, dar regelui i s-a interzis din nou accesul în țară în 1994 deoarece a refuzat să candideze la alegerile prezidențiale. Abia în 1997, Mihai I a primit un pașaport pe care scria  „cetățean român”, potrivit digi24.ro.

Cei doi au locuit din 2004 în Aubonne, Elveția și la 10 iunie 2008, au sărbătorit nunta de diamant. În 2016, în perioada în care regina Ana a decedat, regele Mihai I s-a retras din viața publică.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot