Regele Mihai și Regina Ana, povestea celui mai longeviv cuplu regal al României

04.08.2022
Regele Mihai și Regina Ana, povestea celui mai longeviv cuplu regal al României

Regele Mihai I al României și soția sa, Regina Ana, au trăit o poveste de iubire care s-a întins pe parcursul a șapte decenii. Regina Ana a decedat la 1 august 2016, urmată apoi de soțul ei un an mai târziu, în decembrie 2017.

Întorcându-ne la puțină vreme de după al Doilea Război Mondial, ajungem la momentul în care cuplul regal s-a cunoscut, și anume în 1947, la nunta principesei Elisabeta a II-a cu prințul Phillip, duce de Edinburgh. Cei doi s-au aflat în Londra până la încoronarea reginei Elisabeta, însă au revenit în țară imediat după aceea, mai ales pentru că regele Mihai îi ceruse mâna principesei Ana la o săptămână după ce s-au întâlnit.

Ce l-a sfătuit Churchil pe Regele Mihai I?

Mihai I s-a întors în România condus de iubirea pentru țară, dar mai ales îndemnat de sfatul lui Winston Churchill, fostul ministrul al Angliei, care i-a spus că un rege trebuie să fie curajos mai presus de orice, conform hotnews.ro.

Tot în 1947, Regele Mihai I a fost nevoit să abdice de la tronul țării din cauza ascensiunii la putere a comuniștilor. Așadar, nunta celor doi tineri amorezați nu a avut loc pe pământ românesc, ci în Grecia. Aceștia au fost invitații Regelui Pavlos al elenilor care a și găzduit ceremonia de la 10 iunie 1948. Slujba a fost cu atât mai specială, cu cât regina Ana era de religie catolică, iar Mihai I era ortodox.

Cuplul regal au avut împreună 5 fete: Principesa Moștenitoare Margareta, Principesa Elena Irina , Principesa  Sofia și Principesa Maria. Regele Mihai I și soția sa au locuit în Anglia până în 1956, când s-au mutat în Elveția.

După 43 de trăit în exil, Regele Mihai I și regina Ana s-au întors în România, însă în drum spre Curtea de Argeș mașina regală a fost oprită de către poliție. În 1992 au încercat să revină cu ocazia sărbătorilor pascale, dar regelui i s-a interzis din nou accesul în țară în 1994 deoarece a refuzat să candideze la alegerile prezidențiale. Abia în 1997, Mihai I a primit un pașaport pe care scria  „cetățean român”, potrivit digi24.ro.

Cei doi au locuit din 2004 în Aubonne, Elveția și la 10 iunie 2008, au sărbătorit nunta de diamant. În 2016, în perioada în care regina Ana a decedat, regele Mihai I s-a retras din viața publică.

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 16 august este cea de-a 228-a zi din calendarul gregorian și a 229-a zi în anii bisecți. În această zi, în anul 1877, la Gorni-Studen, în Bulgaria, are loc întâlnirea dintre...
Cele mai noi articole
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Imperiul Gucci- cum a început totul și cum a ajuns să dea faliment
Când este pronunțat numele de Gucci, toată lumea se gândește la lux, opulență și la unul dintre cele mai mari branduri de modă din lume. Dacă ne întoarcem puțin în timp, vom afla de... citește tot
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
De unde și-a luat Coco Chanel numele și cum a „dat viață” parfumului Chanel No.5?
Coco Chanel a fost una dintre cele mai influente personalități în modă din istorie. Deși designerul a murit în 1971, creațiile sale și conceptele sale despre modă încă influențează... citește tot
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Când a avut loc cea mai veche întrecere de înot?
Înotul este un sport foarte sănătos de practicat, fiindcă ajută corpul uman să se dezvolte. Totodată, mișcările în apă îmbunătățesc starea psihică a persoanei și oferă un alt tonus... citește tot