Cine au fost cei mai tineri conducători din istorie? Cel mai tânăr avea 6 zile când a fost înscăunat!

Florea Sorin
20.10.2020
Cine au fost cei mai tineri conducători din istorie? Cel mai tânăr avea 6 zile când a fost înscăunat!

Cei mai tineri conducători din istorie. A fi liderul unei societăți nu este o sarcină ușoară. De-a lungul istoriei, sunt nenumărate exemple care dovedesc că moștenirea lăsată de părinți poate fi o adevărată povară. Mulți regi ai lumii au fost înscăunați, din cauza conjuncturilor nefavorabile încă de când erau copii, fapt pentru care rudele sau apropiații acestora au preluat îndatoririle, pentru o vreme.

Maria Stuart (1542-1587), fosta regină a Scoţiei

Deși pare greu de crezut, Maria Stuart a avut doar 6 zile când a urcat pe „tronul” Scoției. Drept urmare, mama acesteia a preluat toate responsabilitățile regale, iar fata și-a făcut studiile în Franța. Ulterior, Maria a revenit în Scoția, însă a plecat în Anglia, după ce soțul i-a fost asasinat, sperând să obțină protecție din partea verișoarei sale, Regina Elisabeta I. Din nefericire pentru ea, acest lucru nu s-a întâmplat și a fost încarcerată 18 ani în Turnul Londrei, după care fosta regină a Scoţiei a fost executată prin decapitare, la vârsta de 44 de ani, fiind acuzată de complot pentru asasinarea verişoarei sale.

Maria Stuart, fosta regină a Scoţiei

Ţarul Ivan cel Groaznic al Rusiei (1530-1584)

Ivan a preluat „tronul” de la tatăl său care a fost ucis, în anul 1533, pe când avea doar 3 ani. Ulterior, la câțiva ani băiatul a rămas orfan, murind și mama sa. Ivan a fost crescut de un grup de aristocrați, fiind lăsat izolat și flămând mai tot timpul. La vârsta de 16 ani, băiatul i-a chemat pe toți aristocrații care l-au crescut, iar pe unul dintre ei l-a aruncat într-o haită de câini de vânătoare, fiind devorat de viu. Ivan a crescut, a devenit țar, iar istoria ne spune că a fost unul dintre cei mai duri lideri ai lumii.

Ţarul Ivan cel Groaznic

Regele Oyo al Ugandei

Oyo Nyimba Kabamba Iguru Rukidi IV conduce regatul Tooro din Uganda și a fost încoronat în 1995, la vârsta de 3 ani. La ceremonie, acesta a stat pe un tron în miniatură și s-a jucat cu jucării până când s-a plictisit. Ulterior, și-a dat coroana jos și s-a dus în brațe la mama lui. Băiatul a ajuns la 25 de ani și este încă rege. A colaborat cu Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în mai multe campanii referitoare la SIDA.

Regele Oyo Nyimba Kabamba Iguru Rukidi IV

Regina Isabella a II-a a Spaniei (1830-1904)

Isabella a fost numită regină la vârsta de 3 ani, imediat după moartea tatălui ei. Fetița a trăit într-o perioadă zbuciumată, fiindcă spaniolii doreau ca unchiul acesteia, Carlos, să fie rege. Isabella a fost încoronată oficial la vârsta de 13 ani, iar în urma unei răscoale, aceasta a fost exilată la Paris.

Regina Isabella a II-a

Ioan I al Franţei 

Ioan s-a născut în 1366 și a devenit rege la câteva luni după naștere, fiindcă tatăl său a murit. Din păcate, a decedat și el 5 zile mai târziu şi unii speculează că unchiul lui John, cel care i-a succedat pe tron, l-a otrăvit pe copil.

Regele Mihai I al României

Mihai 1 a fost fiul regelui Carol al II-lea şi a reginei Elena și s-a născut la Sinaia. Acesta a devenit rege al României la vârsta de 6 ani, în anul 1927. Bunicul său, regele Ferdinand I, murise, iar tatăl său, regele Carol al II-lea, renunţase la tron. Deoarece era minor, s-a format o regenţă alcătuită din principele Nicolae (unchiul lui Mihai), patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie (ulterior, Constantin Sărăţeanu). În anul 1930, tatăl său, Carol al II-lea, se întoarce în ţară şi îşi reia drepturile regale, în timp ce Mihai rămâne urmaş la tron.

Regele Mihai I

Foto: ro.wikipedia.org și historia.ro

Tags:
loading...
Inchide