Cât de sângeros a fost Ivan cel Groaznic?

28.03.2022
Cât de sângeros a fost Ivan cel Groaznic?

Ivan al IV-lea Vasilievici, cunoscut și sub numele de Ivan cel Groaznic, a fost primul țar al Rusiei și a domnit între 1547 și 1584. Lista de lucruri nebunești și oribile pe care le-a făcut Ivan cel Groaznic au rămas în istorie. 

Ivan cel Groaznic era cunoscut pentru războaie sângeroase contra dușmanilor săi și masacre împotriva propriului popor. A fost deosebit de brutal față de familia sa și chiar și-a ucis propriul fiu.  Țarul ar fi bătut-o pe nora sa până când aceasta a avortat. Mânat de furie, fiul său l-a confruntat, însă Ivan l-a lovit cu un toiag ascuțit și l-a omorât.

Ivan cel Groaznic, comportament care a îngrozit lumea

Țarul Rusiei avea un mecanism ieșit din comun de adaptare la situații stresante. El se lovea cu capul de podea până când își făcea răni multiple. În cărțile de istorie s-a scris faptul că a recurs la acest gest la moartea soțiilor sale și la uciderea fiului său.

Un alt eveniment nefericit a avut loc la finalizarea Catedralei Sf. Vasile în 1560. Deși proiectul a fost pe măsura așteptărilor lui Ivan, legenda spune că acesta i-a scos ochii arhitectului său. Motivul? O „poliță de asigurare” că nu va mai proiecta niciodată ceva la fel de frumos precum catedrala. Totuși,  nu există nicio dovadă că orbirea a avut loc vreodată.

Lui Ivan îi plăcea foarte mult să-și arate latura creativă, iar multe dintre crimele sale par a fi desprinse dintr-un scenariu de film. În timpul masacrului de la Novgorod din 1570, Ivan a decis să-l coasă pe Arhiepiscopul de Novgorod într-o piele de urs și apoi să lase câinii să vâneze și să-l omoare.

Ivan cel Groaznic a pretins că a părăsit Moscova în 1564 pentru a vizita mănăstiri. În realitate, pur și simplu a fugit de acasă. El a luat obiecte de valoare și a amenințat că nu se va mai întoarce niciodată. S-a întors câteva luni mai târziu și a susținut că a plecat din Moscova pentru că era suspicios că aristocrația și clerul complotează împotriva lui și a acceptat să revină doar cu condiția să i se acorde autoritate totală asupra lor, condiție care a fost acceptată.

Caracter groaznic de greu de stăpânit

Natura violentă și însetată de sânge a lui Ivan s-a manifestat cel mai tragic în Masacrul de la Novgorod, lansat de el în 1570. Paranoia sa intensă l-a determinat să-i persecute pe cetățenii din Novgorod sub suspiciunea de trădare. Numărul morților este estimat a fi între 2.000 și 27.000 de persoane, iar alți mii au fost torturați. În timp ce se retrăgea din Novgorod, Ivan a ars 90% din câmpuri.

În 1572, Ivan și-a desființat armata după ce nu a reușit să apere Moscova. Apoi a „abdicat” și a plasat pe tron ​​un general tătar, Simeon Bekboelatovitch. Între timp, Ivan a stat la o moșie de țară și venea în mod regulat să-i aducă un omagiu presupusului țar. A făcut asta timp de aproximativ un an.

După moartea primei sale soții Anastasia, Ivan a fost de neconsolat. El a suferit un colaps psihic total și și-a distrus casa , inclusiv tot mobilierul. Moartea Anastasiei a fost considerată o otrăvire, iar acest lucru l-a trimis pe Ivan într-o spirală de paranoia din care nu și-a revenit niciodată.

Belicismul constant al lui Ivan, brutalizarea propriei populații, atacurile asupra clerului, nobilimii și claselor de mijloc, torturarea și executarea oricărei persoane pe care le simțea împotriva lui și atacurile asupra bogăției națiunii au adus în cele din urmă economia rusă în genunchi. Lucrurile nu s-au îmbunătățit pe măsură ce Ivan a îmbătrânit și sănătatea mintală s-a deteriorat și mai mult, scrie All Thats Interesting.

Ivan a murit din cauza unui accident vascular cerebral în timp ce juca șah cu un prieten apropiat în 1584, la vârsta de cincizeci și trei de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot