Ce înseamnă șah-mat în limba persană?

Claudiu Petrișor 20/08/2019 Ca să știm
Ce înseamnă șah-mat în limba persană?

Jocul de șah este unul dintre cele mai celebre din întreaga lume și multe țări îi revendică originea. Jocul de șah a ajuns în Rusia prin Mongolia, unde a fost jucat la începutul secolului al 7-lea. Din India, jocul a migrat spre Persia, și s-a răspândit în întreaga lume islamică după cucerirea musulmană din Persia. Totuși, ce înseamnă șah-mat în limba persană?

Ce este șah-mat?

Mutarea de șah mat, adeseori prescurtat ca „mat” este o situație în jocul de șah în care regele unui jucător este atacat și nu există nici o mutare posibilă pentru a elimina atacul. Partida se încheie atunci când regele este în poziția șah mat, jucătorul respectiv pierzând partida. Cu alte cuvinte, când un jucător dă „șah mat”, adversarul tocmai a pierdut. În limba persană, noțiunea de „șah-mat” înseamnă „regele este mort”.

Curiozități despre șah:

  • Prima tablă de șah cu carouri albe și negre a fost realizată în Europa în anul 1090;
  • Conform matematicienilor, cel mai lung joc de șah, care este teoretic posibil, are fix 5949 de mutări;
  • Tabla de șah pliabilă a fost inventată de un călugăr căruia i-a fost interzis să joace șah;
  • Se poate da șah mat și doar din două mutări;
  • În anul 1960, ungurul Janos Flesch a stabilit un record în Budapesta. Legat la ochi, acesta a jucat simultan cu 52 de adversari, reusind să câștige 31 dintre aceste jocuri;
  • Dacă puneți un bob de grâu pe primul pătrat al tablei de șah, două pe al doilea, patru pe al treilea, opt pe al patrulea, și așa mai departe, de câte boave de grâu este nevoie pentru pătratul 64? Răspunsul este 9,223,372,036,8 54775808 (aproximativ 9.22×10 18) boabe de grâu. Este destul de mult, nu-i așa?
  • Rusul Kasparov, clasat pe primul loc în lume în anii ’90, a jucat un meci de șase jocuri împotriva calculatorului IBM de șah Deep Blue, în 1996. Deep Blue a șocat lumea prin câștigarea primului joc, dar Kasparov a câștigat convingător meciul prin câștigarea a 3 jocuri și 2 remize.
Sah mat

Cine sunt cei patru mari regi de pe toate cărțile de joc?

Foto: Pexels.com

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...