Putin ar fi vrut Rusia în NATO. De ce crede liderul de la Kremlin că n-ar fi vrut americanii?

28.02.2022
Putin ar fi vrut Rusia în NATO. De ce crede liderul de la Kremlin că n-ar fi vrut americanii?

Lumea este împărțită astăzi între două mari puteri militare: NATO pe de o parte și Rusia pe de cealaltă parte. Nu multă lume știe că Vladimir Putin și-a dorit la un moment dat ca Rusia să facă parte din NATO. De ce acest lucru nu s-a înfăptuit?

NATO reprezintă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (North Atlantic Treaty Organization) din care fac parte astăzi 30 de state. Organizația militară de apărare a fost formată în anul 1949 pentru a asigura securitatea colectivă împotriva amenințării reprezentate, în primul rând, de Uniunea Sovietică. În ciuda acestui fapt, pe perioada administrației Clinton, Vladimir Putin și-ar fi dorit Rusia în NATO.

În 2017, cu cinci ani înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Putin a mărturisit ca i-ar fi sugerat fostului presedinte american Bill Clinton să ia in considerare posibilitatea ca Rusia sa adere la NATO.

„Îmi amintesc una din ultimele noastre intalniri cu presedintele Bill Clinton pe cand era seful administratiei americane. El a venit la Moscova si in cadrul discutiilor am spus: ‘Poate ar fi de luat in considerare varianta ca Rusia sa poata adera la NATO’. Clinton mi-a răspuns: „Ei bine, eu nu sunt împotriva'”, a spus la acea vreme Vladimir Putin, într-un interviu acordat presei din Statele Unite. Totuși, președintele rus a punctat că delegația americană a devenit extrem de nervoasă.

Putin a mai spus: „Înțelegeți de ce partenerii nostri au devenit nervoși? Pentru ca în cazul în care Rusia ar adera la NATO, ea va avea întotdeauna propria voce. Noi nu vom permite să fim manipulati, dar așa ceva prietenii nostri americani nu admit nici în gand”.

Întrebat despre extinderea NATO până în apropierea granițelor Rusiei, Putin a mai spus: „Când s-a decis problema reunificarii Germaniei si retragerea ulterioara a trupelor sovietice din Europa de Est, atunci si oficiali americani si secretarul general al NATO de la acea vreme afirmau la unison ca de un lucru Uniunea Sovietică poate fi sigura – frontiera de est a NATO nu va fi impinsă mai departe de frontiera de est a Republicii Democrate Germane”.

Bill Clinton a fost cel de-al patruzeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta a condus SUA între 1993 și 2001 în două mandate. Discuția dintre Putin și Clinton ar fi avut loc la întâlnirea din aul 2000.

Ce țări fac parte din NATO?

Membrii inițiali (1949) au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite. Deși regimul din Uniunea Sovietică a căzut de mult timp, nevoia de supremație mondială dintre Rusia și SUA a continuat să facă din lume un loc periculos. Astăzi, 30 de țări sunt membre ale alianței.

Alte state membre sunt: Grecia și Turcia (1952), Germania (1955), Spania (1982), Cehia,Ungaria, Polonia (1999), Bulgaria, Estonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia (2004), Albania și Croația (2009), Muntenegru (2017) și Macedonia de Nord (2020).

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 11 august, a 223-a zi a calendarului gregorian și a 224-a zi în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre. În...
Cele mai noi articole
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
De ce Sadoveanu nu dădea niciodată bani cu împrumut?
Cine nu a auzit despre scriitorul Mihail Sadoveanu? Înainte de scriitorul Sadoveanu a existat omul Mihail Sadoveanu, un bărbat care era pasionat de vânătorie și pescărie. Acesta era înconjurat... citește tot
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
Inginerul Mircea Ulubeanu, omul care a inventat stabilopozii
România a avut, de-a lungul timpului, mai multe personalităţi care i-au influenţat dezvoltarea. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți, rămânând în istorie prin realizările lor în plan... citește tot
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Cum arăta Elena Ceaușescu în costum de baie? Uite cum se bălăcea cu Nicu!
Alături de Elena Lupescu și Elena Udrea, Elena Ceaușescu este una dintre cele mai cunoscute femei care au influențat viața politică din România și, totodată, destinele a milioane de români.... citește tot