Cum au decurs întâlnirile dintre Regele Mihai I și Hitler?

16.10.2020
Cum au decurs întâlnirile dintre Regele Mihai I și Hitler?

Regele Mihai I a acordat un interviu Europei Libere unde a povestit despre lovitura de stat din data de 23 august 1944. Tot atunci a vorbit și despre întâlnirile la care a stat față în față cu Adolf Hitler.

El l-a întâlnit prima oară când s-a întors din Anglia și Franța, în anul 1938. Tatăl său, Regele Carol al II-lea și Adolf Hitler au discutat, însă Regele a mărturist că nu a știut niciodată ce au vorbit, deoarece aceștia au vorbit în germană.

În anul 1940, Regina Elena a vrut să călătorească la Florența pentru a rezolva anumite treburi. Antonescu le-a dat permisiunea, însă le-a spus că trebuie să se vadă cu Mussolini și cu Hitler. Astfel, mareșalul le-a planificat călătoria încât să meargă la Florența prin Berlin, capitala Germaniei.

Regele Mihai I a servit ceai la aceeași masă cu Hitler

Regina Elena nu a vrut ca aceste întâlniri să aibă loc, însă au luat prânzul cu Hitler la Berlin. Deși aceasta știa un pic limba germană și au avut translator, întâlnirea nu a fost una folositoare.

Regele Mihai I își amintește că discuția a ajuns la un subiect care îl interesa pe Hitler. În acel moment, dictatorul a transformat toată întâlnirea într-un discurs adresat celor care se aflau acolo doar pentru a lua prânzul.

Totul a durat câteva minute, Regele spunând că avea în față un om „turbat, dar calculat, convins că are o misiune şi decis să o îndeplinească, indiferent de preţ”. De asemenea, el a mărturisit că nu i-a fost teamă de Hitler și nu i s-a părut înfricoșător: „eram atât de îndepărtați din punct de vedere al mentalităților, încât atitudinea lui intimidantă m-a deranjat precum apa penele raței.”

Pe 23 august 1944, Regele Mihai I a transmis un mesaj de maximă importanţă pentru viitorul ţării. „Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută”.

Adolf Hitler s-a sinucis la Berlin pe 30 aprilie 1945, cu puțină vreme înainte de finalul celui de-al Doilea Război Mondial. „Generalii mei m-au trădat, iar soldații nu mai vor să continue, așa că eu nu mai pot merge înainte”, ar fi spus Fuherul cu câteva clipe înainte să se sinucidă.

Foto: Digi24

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot