E adevărat că Hitler a fost susținut financiar de o româncă?

25.08.2020
E adevărat că Hitler a fost susținut financiar de o româncă?

Adolf Hitler a fost unul dintre cei mai cunoscut lideri din toate timpurile. Acesta a fost din 1934 și până în 1945 conducător absolut (Fuhrer) al Germaniei. De numele lui Hitler sunt legate numeroase crime împotriva umanității, printre care punerea în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și altor „indezirabili” din Europa. Puțini sunt cei care știu că la începuturile carierei sale politice, Adolf Hitler a fost sprijinit financiar de o româncă.

Hitler, sprijinit de o româncă

Elsa Bruckmann s-a născut în anul 1865 ca prințesă Cantacuzino, fiind fiica prințului Teodor Cantacuzino. Aceasta a fost o admiratoare a omului politic Adolf Hitler. Se pare că în prima perioadă politică a lui Hitler, acesta a fost susținut de Elsa Bruckmann. Se întâmpla între anii 1922-1923, când Elsa Bruckmann era convinsă că „prin sprijinirea lui Hitler, ea contribuia la reconstrucția și consolidarea Germaniei”.

În anul 1898, Elsa Bruckmann s-a căsătorit cu Hugo Bruckmann, un important editor din Munchen. Pentru a-l ajuta pe Hitler, Elsa Bruckmann organiza periodic evenimentele denumite „Salon Bruckmann”, unde-l invita pe tânărul politician care le ținea discursuri patriotice industriașilor germani. Ba mai mult, pentru a-l sprijini și financiar, Prinţesa Elsa Cantacuzino s-a ocupat de dirijarea fondurilor, prin conturi elveţiene, pentru a nu da de bănuit autorităţilor germane. Banii veneau de la industriașii germani.

Cum a ajuns Hitler la putere?

Ascensiunea la putere a lui Adolf Hitler a început în Germania în septembrie 1919, când Hitler s-a alăturat partidului politic cunoscut sub numele de Deutsche Arbeiterpartei – DAP (Partidul Muncitoresc German). În anul 1920, numele a fost schimbat în Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. La acea vreme, acesta era considerat unul dintre cei mai buni vorbitori ai partidului. Două mari evenimente l-au ajutat pe Adolf Hitler să devină cunoscut: Puciul de la berărie din noiembrie 1923 și lansarea ulterioară a cărții sale, Mein Kampf („Lupta mea”). Prinţesa Cantacuzino a fost cea care i-a făcut lui Hitler corectura la „Mein Kampf”.

Elsa şi Hugo Bruckmann au fost printre primii germani care s-au înscris în Partidul Naţional-Socialist, având legitimaţiile de membru cu numerele 91 şi 92.

Elsa Bruckmann a murit pe 7 iunie 1946 la vârsta de 81 de ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot