Care este cea mai utilizată monedă din întreaga lume?

06.02.2024
Care este cea mai utilizată monedă din întreaga lume?

Banii reprezintă simbolul care redă puterea economică unui stat, a unei companii și a unei persoane fizice. Aceștia sunt esențiali în viața modernă, iar lipsa acestora duce treptat la un sistem anarhic. De-a lungul timpului, banii s-au transformat de la mijloace de schimb, la simboluri ale puterii și prosperității. Care este cea mai utilizată monedă din lume?

Ce tip de monedă este cea mai des întâlnită?

monedă

Banii sunt nelipsiți din cotidian. Avem nevoie de ei când ieșim pe stradă, când luăm transportul în comun, când mergem în vacanțe sau când vrem să facem cumpărăturile. Aceștia au devenit elementul esențial după care ne ghidăm viața, iar pentru unii pare a fi singurul scop. Lunar, miliarde de oameni își primesc salariul sub formă de bani cu care își asigură bunăstarea lor și familiei.

În cele mai multe dintre țările lumii, există diferite tipuri de bani, fiecare cu puterea lui de cumpărare. Spre exemplu, moneda oficială a României se numește Leu, în China găsim Yuan, în Mexic este Peso, iar în Indonezia Rupie. Pe lângă aceste exemple, se mai regăsesc valutele puternic dezvoltate și susținute de economiile puternice, prin care au loc tranzacțiile internaționale importante. Aici putem vorbi de Euro, Dolari, Lira Sterlină sau Francul elvețian.

Dintre toate care circulă, piața pare a fi dominată de către dolarul american. Aceasta este cea mai utilizată monedă din lume, fiind recunoscută pentru stabilitatea sa în piețele și tranzacțiile internaționale. În același timp, dolarul american este și moneda de rezervă globală, ceea ce înseamnă că este preferată pentru împrumuturi de către băncile centrale și instituțiile financiare.

Top 15 monede și cu cât se tranzacționează cu Leul românesc?

Din cauza mai multe diferențe de ordin financiar sau chiar social, mai multe țări nu doresc sau nu pot să adere la monezi de circulație internațională. Astfel că, în fiecare an ajung să se piardă sume importante la schimburile valutare de către statele cu monedă mai slabă.

Iată cum arată Top 15 ale acestora și cum se poziționează față de Leul românesc:

  1. Dinar Kuwait. 1 Dinar Kuweitian = 14.90 lei
  2. Dinar Bahrain. 1 Dinar Bahrain = 12.15 lei
  3. Rial Oman. 1 Rial Oman = 11.91 lei
  4. Dinar Iordania. 1 Dinar Iordania = 6.46 lei
  5. Liră Sterlină. 1 Liră Sterlină = 5.83
  6. Dolar Insulele Cayman. 1 Dolar Insulele Cayman = 5.50 lei
  7. Franc Elvețian. 1 Franc Elvețian = 5.31 lei
  8. Euro. 1 Euro = 4.98 lei
  9. Dolar Singapore. 1 Dolar Singapore = 3.41 lei
  10. Dolar Brunei. 1 Dolar Brunei = 3.42 lei
  11. Dolar Canadian. 1 Dolar Canadian = 3.41 lei
  12. Dolar Australian. 1 Dolar Australian = 3.01 lei
  13. Manat Azerbaidjan. 1 Manat Azerbaidjan = 2.70 lei
  14. Dolar Noua Zeelandă. 1 Dolar Noua Zeelandă = 2.82 lei
  15. Manat Turkmenistan. 1 Manat Turkmenistan = 1.31 lei

Bonus: Dolar American. 1 Dolar American = 4.58 lei

Trebuie să ținem cont că valoarea transmisă mai sus este raportată la cursul valabil din ziua de 27 ianuarie 2024. Acestea pot fluctua periodic, iar cursul trebuie verificat constant.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot