Cine și cum poate verifica certificatul verde Covid-19 în România?

17.09.2021
Cine și cum poate verifica certificatul verde Covid-19 în România?

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis să fie introdus și în România certificatul verde Covid-19. Decizia a venit ca urmare a creșterii numărului de persoane infectate cu coronavirus, varianta Delta a virusului fiind dominantă și mult mai ușor transmisibilă. Așadar, acolo unde rata de incidență a coronavirsului a depășit un anumit prag, oamenii care vor să meargă la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte organizatorului certificatul digital, care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală.

Cine și cum este verificat certificatul verde Covid-19?

De acum înainte, în zonele unde rata de incidență cu coronavirus a depășit nivelul de trei la mie, persoanele care vor să meargă la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte organizatorului certificatul verde Covid-19, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

Totul se face digital, fiindcă Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a realizat o aplicație, intitulată „Check DCC”, care va verifica codul QR al acestui certificat și poate fi descărcată în Google Play.

Așadar, organizatorul poate verifica certificatul verde Covid-19 prin aplicația mobilă. Dacă datele sunt corecte, persoana în cauză poate participa la evenimentul dorit.

Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei.

Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc, a spus Raed Arafat, șeful CNSU la Digi24.

Situația se schimbă un pic în cazul cetățenilor străini și apatrizi. Aceștia pot să meargă la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert după ce prezintă organizatorului documentul de vaccinare, care a fost emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba țării respective și în limba engleză.

De la începutul pandemiei de coronavirus și până în luna septembrie a anului 2021, în România au fost depistate infestate cu virusul Covid-19 1.139.505 de persoane. Din păcate, dintre acestea 35.359 și-au pierdut viața.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot