Cine și cum poate verifica certificatul verde Covid-19 în România?

17.09.2021
Cine și cum poate verifica certificatul verde Covid-19 în România?

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis să fie introdus și în România certificatul verde Covid-19. Decizia a venit ca urmare a creșterii numărului de persoane infectate cu coronavirus, varianta Delta a virusului fiind dominantă și mult mai ușor transmisibilă. Așadar, acolo unde rata de incidență a coronavirsului a depășit un anumit prag, oamenii care vor să meargă la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte organizatorului certificatul digital, care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală.

Cine și cum este verificat certificatul verde Covid-19?

De acum înainte, în zonele unde rata de incidență cu coronavirus a depășit nivelul de trei la mie, persoanele care vor să meargă la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte organizatorului certificatul verde Covid-19, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

Totul se face digital, fiindcă Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a realizat o aplicație, intitulată „Check DCC”, care va verifica codul QR al acestui certificat și poate fi descărcată în Google Play.

Așadar, organizatorul poate verifica certificatul verde Covid-19 prin aplicația mobilă. Dacă datele sunt corecte, persoana în cauză poate participa la evenimentul dorit.

Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei.

Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc, a spus Raed Arafat, șeful CNSU la Digi24.

Situația se schimbă un pic în cazul cetățenilor străini și apatrizi. Aceștia pot să meargă la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert după ce prezintă organizatorului documentul de vaccinare, care a fost emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba țării respective și în limba engleză.

De la începutul pandemiei de coronavirus și până în luna septembrie a anului 2021, în România au fost depistate infestate cu virusul Covid-19 1.139.505 de persoane. Din păcate, dintre acestea 35.359 și-au pierdut viața.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot