Care a fost primul telefon mobil care a ajuns în România și cum arăta?

06.09.2018
Care a fost primul telefon mobil care a ajuns în România și cum arăta?

Astăzi, piața telefoanelor mobile face parte din viața noastră. Puțini își pot închipui faptul că au fost perioade în care telefoanele mobile erau o raritate și cine avea un asemenea dispozitiv putea fi considerat cu adevărat excentric. Totuși, ce model de telefon mobil a pătruns pentru prima dată în țara noastră?

În anul 1992, operatorul spaniol de telefonie mobilă Telefonica, în parteneriat cu românii de la Romtelecom și Radiocom, au pus bazele primului operator de telefonie mobilă din România. Telefonica România a obținut licența de funcționare în luna martie a anului 1992. În anul 1993 a fost lansat serviciul Telemobil în banda 450 Mhz folosind tehnologia 1G (NMT). Aceasta era, de fapt, o rețea analogică. La început, acoperirea era doar în București și aproxiamtiv 40 de km în jurul Capitalei.

Care a fost primul telefon mobil care a ajuns în România?

Unul dintre primele aparate de telefonie mobilă ce au pătruns în țara noastră era un telefon mobil destul de mare care diferea extrem de mult de cele fixe cu care erau obișnuiți românii.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Telefonul mobil avea taste în locul unui disc rotativ, o carcasă destul de mare unde era ținută bateria și era la fel de greu precum geanta plină a unei femei. Arăta mai degrabă ca un radio portabil, decât ca un telefon mobil.

Strania poveste a cuvântului „salariu”. De unde vine termenul?

Timp de patru ani, compania Telefonica România a fost singurul furnizor de telefonie mobilă de pe piaţă. În anul 1997 a început primul operator GSM din România, MobiFon, care opera sub brandul Connex.

Telefon mobil

Când a fost utilizat primul telefon mobil în lume?

Primul telefon mobil a apărut în aprilie 1973, atunci când Martin Cooper, manager general la Motorola, făcea primul apel telefonic în timp ce se plimba pe stradă. După 10 ani de teste, pe data de 21 septembrie 1983, Motorola DynaTAC 8000x devenea primul telefon mobil atestat de o autoritate competentă. Dispozitivul cântărea 900 de grame și avea 25 de centimetri lungime și un timp de încărcare de 10 ore. Autonomia era de doar câteva zeci de minute. Prețul era de aproape 4.000 de dolari.

De ce se spune că blondele sunt proaste? De unde a pornit mitul și care a fost prima blondă prostănacă?

Foto: criptica.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot