Ce este rapelul? Ce înseamnă „rapel”? De unde vine termenul de „rapel”?

09.04.2021
Ce este rapelul? Ce înseamnă „rapel”? De unde vine termenul de „rapel”?

Pandemia de coronavirus a schimbat mersul omenirii. Tot ceea ce era normal până la apariția virusului a devenit acum o excepție. Statele au impus mai multe reguli de restricție pentru a stopa infectarea oamenilor. Cercetările în sănătate au dus la dezvoltarea unor vaccinuri care să lupte cu virusul ucigaș.

Unele vaccinuri se fac într-o singură doză, altele, însă, au nevoie și de cea de-a doua injecție, numită „rapel”. Trebuie specificat faptul că acest termen mai înseamnă și altceva, conform dexonline.ro.

Ce este rapelul?

Frica de vaccin a făcut ca termenul de „rapel” să fie unul dintre cele mai căutate de pe Internet. Surprinzător sau nu este faptul că acest cuvânt se mai folosește și în alte fraze, nu numai în cele legate de domeniul sănătății.

Potrivit dexonline.ro, cuvântul are următoarele definiții:

După ce ne căţărăm trebuie să ne dăm şi jos, acolo de unde am pornit, rapel vine din franceză şi exact asta înseamnă, să te întorci de acolo de unde ai pornit, a explicat instructorul Nicolae Badea, potrivit Mediafax.

Din punct de vedere medical, rapelul reprezintă cea de-a doua doză în cazul unui vaccin și a explicat modalitatea de funcționare a acestuia doctorul Valeria Herdea, pentru Digi24.

A două doză pe care o vom face şi care se numeşte doză de rapel, doză de amintire, doză de reintărire, este o doză care pune în funcţiune ceea ce noi numim memorie imună. Practic, rapelul întăreşte memoria imună a organismului, de aceea şi la bebeluşi facem în primul an de viaţă mai multe doze de vaccin în aşa fel încât organismul acestuia să preia informaţia, să producă anticorpi împotriva unei anumite boli, a spus dr. Valeria Herdea.

Ce este pandemia?

Pandemia este o epidemie care se extindă rapid de la o țară la alta. Termenul este folosit atunci când situația este destul de gravă, cum e cazul acum cu coronavirusul care s-a extins pe tot globul.

Organizația Mondială a Sănătății este cea care stabilește când o epidemie atinge stadiul de pandemie. Conform OMS, pandemiile sunt pornit de noi tipuri de virusuri și de agenți patogeni. În aceste cazuri, nu există vaccin, iar virusul se transmite ușor de la o persoană la alta.

Când Organizația Mondială a Sănătății declară pandemie mondială, atunci este de așteptat ca virusul să atingă comunități numeroase. De asemenea, acesta este un semnal clar pentru guverne și pentru sistemele de sănătate naționale, care trebuie să fie pregătite să trateze mai multe cazuri.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising