Ce sunt antibioticele? De ce antibioticele sunt prescrise pentru 7, 10 sau 14 zile?

09.11.2022
Ce sunt antibioticele? De ce antibioticele sunt prescrise pentru 7, 10 sau 14 zile?

Antibioticele reprezintă o clasă de medicamente care vindecă și previn diferite tipuri de infecții bacteriene. Pe piață există, în prezent, aproximativ 100 de astfel de medicamente. Antibioticele sunt utilizate atât în medicină umană, cât și cea veterinară, însă și în agricultură.

Aceste medicamente sunt foarte puternice și trebuie luate doar la recomandarea medicului specialist. Aceste tratamente sunt toxice, de obicei, doar pentru microorganismele care cauzează infecțiile în organism, însă pot crea reacții adverse pentru corpul uman și pot distruge în principal flora intestinală.

De ce antibioticele se iau 7, 10 sau 14 zile?

Antibioticele se împart în două mari clase, în funcție de efectul lor: bacteriostatice, care opresc creșterea bacteriei, și bactericide, care distrug bacteria, însă există și exemple care prezintă ambele mecanisme. De aceea, ele trebuie ingerate doar la recomandarea unui doctor, fiindcă acesta este cel care știe ce fel de tratament este nevoie pentru fiecare tip de infecție.

Din păcate, foarte mulți oameni iau antibiotice după ureche atunci când se simt rău. Acest lucru nu este indicat, fiindcă poate mai mult să îi dăuneze organismului uman decât să îi facă bine. Potrivit specialiștilor în sănătate, utilizarea antibioticelor pentru alte perioade de timp decât cele prescrise de medic poate duce la rezistența organismului față de aceste medicamente. Cu alte cuvinte, nu își mai fac efectul pe viitor.

Recomandarea pentru administrarea unui antibiotic trebuie să vină întotdeauna din partea medicului și nu trebuie făcută la cererea sau chiar insistențele pacientului. Cel mai adesea, medicul de boli infecțioase este cel care trebuie să decidă asupra justeții recomandării tratamentului antibiotic, asupra perioadei pentru care medicamentul trebuie administrat și asupra eventualelor ajustări ale acestor recomandări, pe parcursul tratamentului. Este de preferat ca tratamentul cu antibiotice să fie cât mai țintit, pentru a nu afecta întreaga floră bacteriană, ci doar speciile și tulpinile implicate în boala infecțioasă care trebuie tratată. În acest scop, de cele mai multe ori, atunci când starea pacientului o permite, vor fi așteptate rezultatul culturii bacteriene, pentru identificarea germenilor implicați, dar și antibiograma, pentru a administra un antibiotic la care bacteriile respective sunt sensibile, a declarat doctorul Andrei Rogoz, medic primar boli infecțioase, pentru digi24.ro.

Antibioticele reprezintă unul dintre cele mai mari progrese din domeniul medical, acestea salvând de la apariția lor milioane de vieți. Drept urmare, ele trebuie utilizate conform prescripțiilor medicale pentru a nu avea efecte adverse de la ele, fiind niște medicamente foarte puternice. De altfel, Ministerul Sănătății din România a avut mai multe campanii prin care a încercat să înștiințeze populația cu privire la pericolul folosirii antibioticelor fără să fie consultat un medic înainte.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot