Care este diferența dintre psiholog și psihiatru?

28.09.2020
Care este diferența dintre psiholog și psihiatru?

Psiholog sau psihiatru? Societatea umană s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Lumea este excesiv de tehnologizată, iar oamenii din ziua de astăzi trebuie să facă față stresului tot mai mare. Persoanele sunt supuse, zilnic, la tot felul de teste fizice și psihice, iar partea emoțională devine tot mai sensibilă. Astfel, apar stările de tristețe, teamă, atacuri de panică care nu sunt luate în seamă, însă pe termen lung este posibil să fie nevoie de un medic specialist pentru tratarea lor.

Diferența dintre psiholog și psihiatru

Din nefericire, atunci când cineva apelează la un medic specialist pentru a trece peste anumite probleme mentale oamenii îl cataloghează imediat ca nebun. Echilibrul mental este factorul cel mai important pentru funcționarea corectă a organismului uman. Oamenii din ziua de astăzi fac ușor confuzie între psiholog și psihiatru. Deși cele două profesii sunt complementare, metodele folosite pentru găsirea echilibrului interior sunt diferite.

Așadar, psihiatrul este un medic care a urmat cursurile unde ai facultății de medicină și s-a specializat în psihiatrie. Acesta tratează tulburările psihice grave, cu ajutorul chimioterapiei, dar se ocupă şi de sănănatea psihică a omului în general. Psihiatrul analizează și stabilește gravitatea patologiei mintale și prescrie medicamente pentru ameliorarea tulburărilor diagnosticate.

Dacă problemele pacientului sunt grave și reprezintă un pericol pentru sine și pentru cei din jur, psihiatrul poate recomanda supravegherea şi internarea într-un spital de specialitate.

Psihologul evaluează comportamentul, gândirea pacientului și consiliază persoana prin intermediul psihoterapiei. Acesta a urmat cursurile unei facultăți de psihologie și a obținut dreptul de liberă practică într-o anumită ramură a psihologiei precum: psihologia muncii, psihologie clinică şi psihoterapie sau psihologie educaţională.

Spre deosebire de psihiatru, psihologul tratează problemele conștiente ale unei persoane. Psihologul nu este medic, așadar el nu poate prescrie medicamente sau stabili un diagnostic. Sarcina lui este să identifice anumite probleme şi să intervină pentru îmbunătăţirea performanţelor individuale sau pentru depăşirea unor momente de impas.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot