Ce este anxietatea și cum se manifestă?

10.02.2020
Ce este anxietatea și cum se manifestă?

Anxietatea poate fi descrisă ca o emoție foarte puternică, iar persoana care o are nu se mai simte confortabil. Aceasta are o grămadă de întrebări despre evenimentul care i-a creat starea emoțională și apar atacurile de panică.

Ce este anxietatea?

Stresul alimentează emoțiile negative precum anxietatea și depresia. Procesul este și invers: atât anxietatea, cât și depresia pot accentua sentimentele de stres. Majoritatea persoanelor au trecut la un moment dat printr-o criză anxioasă, însă această stare devine anormală și se transformă într-o problemă în momentul în care se repetă și este nejustificată.

Cum se manifestă anxietatea și care sunt cauzele?

Persoanele care suferă de anxietate își fac griji față de mai multe aspecte ale vieții, văzând pericole nerealiste, evenimente care au o probabilitate foarte mică de apariţie sau care nu pot fi niciodată controlate de acţiunile unui om (ex. catastrofe naturale, criza financiară etc.). Persoanele care suferă de această boală evită să iasă în public, să participe la activități de grup sau chiar să vorbească la telefon. Atenție, însă! Anxietatea nu trebuie confundată cu frica sau timiditatea.

Anxietatea nu este doar o stare mentală, ea are și o componentă fizică fiind trăită de întreg organismul uman. Inima bate mai puternic, respirația este îngreunată sau foarte accelerată, mușchii devin încordați, apare transpirația, stomacul se strânge. Trăind toate aceste stări, unei persoane îi este greu să stea locului și în cap îi apar 1.000 de întrebări, toate negative.

Cauzele care duc la apariția anxietății pot fi ușor depistate, însă unele dintre ele pot fi evidențiate doar de psiholog. Pierderea locului de muncă sau a cuiva drag, precum și căpătarea unei handicap în urma unui accident pot fi cauze care pot crea o stare de anxietate. Aceste cauze sunt ușor identificabile de oricine. Pe de altă parte o traumă din copilărie sau o problemă sentimentală, mai veche, poate fi scoasă la iveală doar de un medic specialist.

Tratament pentru anxietate

Anxietatea în stadii incipiente poate fi tratată prin sport, exerciții de relaxare și suplimente pe bază de magneziu. De asemenea, meditația, masajul și aromoterapia pot ajuta la detensionarea nervoasă. Simptomele pot fi ameliorate și dacă se apelează la acupunctură, presopunctură sau fitoterapie. Există și ceaiuri calmante cu efect benefic asupra sistemului nervos, cum sunt ceaiul de mușetel, lavandă sau tei. Dacă anxietatea are rădăcini puternice este bine să se meargă la un medic specialist.

Tratamentul pentru anxietate se încadrează în două categorii: psihoterapia și medicația. Medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru a trata anxietatea includ antidepresive și sedative. Un psiholog te poate ajuta să înveti să aplici anumite instrumente și strategii pentru a face față anxietății, atunci când aceasta se declanșează. Pentru unii oameni, tratamentul medicamentos nu este necesar, iar modificările în stilul de viață pot fi suficiente pentru a face față simptomelor.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot