Ce este cherofobia, ce implică și cum se manifestă?

25.07.2021
Ce este cherofobia, ce implică și cum se manifestă?

Fobiile sunt parte din viața noastră. Unii oameni se pot considera norocoși deoarece nu suferă din cauza lor, însă mulți alții au învațat să trăiască cu ele și să încerce să le gestioneze astfel încât să nu le afecteze viața. Una dintre aceste frici este cherofobia.

Unele dintre aceste fobii sunt arhicunoscute, însă despre altele nu se știu prea multe, iar din această categorie face parte și cherofobia. Ce este această fobie, ce implică ea și cum se manifestă vă vom spune în rândurile de mai jos.

Ce este cherofobia?

Cunoașteți acel sentiment când ni se întâmplă ceva prea bun pentru a fi adevărat? Ei bine, dacă ceva s-a întâmplat în favoarea noastră recent, atunci devenim suspicioși.

Unii oameni nu pot trece peste acest sentiment, iar norocul lor poate lua o întorsătură extrem de nefericită (în mintea lor).

Oamenii care au o aversiune iraţională de a fi fericiţi suferă de ceea ce se numește cherofobie. Cuvântul provine din grecescul „chairo”, care înseamnă „mă bucur”.

După cum scrie Business Insider, cherofobia nu este un termen foarte bine definit sau foarte des folosit. Unii experţi consideră cherofobia o formă de anxietate, dar nu de depresie.

În urma unui studiu recent, s-a descoperit că această fobie este mai des întâlnită decât se credea anterior, iar factorii care o declanşează pot fi diverşi. Dar, în principal, au legătură cu experienţele trecute.

Cum se manifestă cherofobia?

În esență, o persoană care suferă de cherofobie nu este neapărat tristă mereu, ci doar evită să participe la evenimente şi la activităţi care i-ar putea provoca bucurie.

Acești oameni se simt anxioși atunci când sunt invitaţi la o petrecere sau la întâlnire distractivă, ratând oportunităţi ce ar putea duce la schimbări pozitive în viaţa lor. Motivul? Le este teamă că după atâta distracție li s-ar putea întâmpla ceva rău.

În mintea unor oameni există şi ideea că fericirea îi poate face niște persoane rele, ceea ce le-ar putea dăuna lor, familiei şi prietenilor lor. În același timp, persoanele care au cherofobie sunt tentați să creadă că încercarea de a fi fericiți este o pierdere de timp și de efort.

Nu există un anumit remediu pentru cherofobie, însă, în ultimă instanţă, această fobie este asociată cu un mod particular de gândire şi de abordare a diverselor situaţii.

Foto: WikiHow

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Fabuloasa poveste a gorilei Binti Jua, eroul blând care a protejat un copil în 1996 și a emoționat o lume întreagă
Într-o zi de august 1996, la grădina zoologică Brookfield din Chicago, s-a petrecut ceva ce avea să rămână întipărit în inimile tuturor celor care au fost martori sau care au aflat ulterior... citește tot