Ce este ipohondria? Cum se tratează o persoană cu ipohondrie?

04.09.2020
Ce este ipohondria? Cum se tratează o persoană cu ipohondrie?

Cum se manifestă ipohondria? Toți oamenii sunt preocupați de sănătatea lor, însă unii exagerează cu preocuparea. Odată cu dezvoltarea societății au apărut tot felul de viruși și bacterii care pun în pericol viața omului. Astfel, foarte multe persoane dau o atenție sporită modului cum le funcționează organismul și sunt atenți la cele mai mici detalii de frică să nu se îmbolnăvească.

Din păcate, sunt unii oameni care duc această grijă la extrem și când observă mici schimbări ale propriului organism consideră că sunt bolnavi grav. Cu alte cuvinte, aceste persoane suferă de ipohondrie și chiar și după o consultație la un medic de specialitate starea de anxietate nu trece.

Persoanele care suferă de ipohondrie tind să își focalizeze teama asupra unui anumit simptom, cum ar fi problemele gastro-intestinale, palpitațiile sau oboseala musculară. Potrivit statisticilor, această afecțiune afectează între 1% și 5% din populația globală.

Cum se tratează ipohondria?

Persoanele care suferă de ipohondrie sunt destul de greu de diagnosticat, iar un medicament specific pentru această afecțiune încă nu există. Cu toate acestea, o persoană poate beneficia de consiliere psihologică și, în unele cazuri, tratamente pentru depresie și anxietate.

Este indicat ca o persoană care suferă de ipohondrie să aibă o relație cu un medic specialist. În felul acesta doctorul îi poate liniștii gândirea și temerile că ar putea suferi de boli grave. Trebuie specificat că ipohondria este mai mult o afecțiune psihică decât fizică. Oamenii care suferă de ipohondrie au nevoie de reasigurări constante de la familie, prieteni și doctori că sunt sănătoși. Boala poate fi un adevărat calvar, atât pentru pacient cât și pentru apropiații acestuia.

Ce este germofobia?

Germofobia este o frică patologică de murdărie sau de contaminare. Aceasta se mai numește verminofobie, misofobie, germafobie, bacilofobie sau bacteriofobie. Boala este considerată o tulburare obsesiv-compulsivă, care se manifesta prin spălarea repetată și excesivă a mâinilor. Termenul de misofobie vine din limba greacă veche μύσος (musos), „necurățenie” și φόβος (phobos), „frică”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot