Alimentele care dezvoltă bacterii în frigider

25.08.2023
Alimentele care dezvoltă bacterii în frigider

Frigiderul este locul unde toți oamenii își depozitează cele mai multe dintre alimente pentru a fi consumate mai târziu. Din păcate, dacă acestea nu sunt ținute în condiții corespunzătoare pot dezvolta bacterii care sunt periculoase pentru organismul uman.

Trebuie precizat că temperatura rece a frigiderului încetinește creșterea bacteriilor, dar nu le oprește complet. Iată câteva exemple de alimente care ar putea dezvolta bacterii în frigider dacă sunt păstrate prea mult timp sau în condiții care nu sunt optime:

 1. Carnea crudă: Carnea de pui, porc sau vită crudă poate conține bacterii precum Salmonella, E. coli sau Listeria. Este important să depozitați carnea crudă în recipiente sigilate și să o consumați în termenul de valabilitate indicat pe ambalaj.
 2. Lactate: Produsele lactate, precum laptele și iaurtul, pot dezvolta bacterii dacă sunt depozitate mult timp după ce au fost deschise. Asigurați-vă că închideți bine ambalajele și verificați data de expirare.
 3. Ouăle: Ouăle pot fi contaminate cu Salmonella. În general, este recomandat să păstrați ouăle în coaja lor originală și să le spălați doar înainte de a fi folosite, nu înainte de a fi depozitate în frigider.
 4. Resturile alimentare: Mâncarea gătită sau preparatele culinare pot dezvolta bacterii dacă sunt lăsate prea mult timp în frigider. Este recomandat să le răciți rapid înainte de a le pune în frigider și să le consumați în decurs de câteva zile.
 5. Fructele și legumele: Deși nu dezvoltă neapărat bacterii în același mod ca proteinele animale, fructele și legumele pot dezvolta mucegai sau alte microorganisme dacă sunt lăsate să se deterioreze în frigider. Încercați să le păstrați în pungi de plastic sau recipiente sigilate pentru a prelungi prospețimea lor.
 6. Sosurile și condimentele: Sosurile precum maioneza sau dressingurile pentru salate conțin adesea ingrediente perisabile și pot dezvolta bacterii, dacă sunt lăsate neacoperite sau depozitate prea mult timp.
 7. Preparatele pe bază de carne: Mezelurile, pateurile și alte produse preparate pot dezvolta bacterii dacă ambalajul lor a fost deteriorat sau fost ținute prea mult în frigider după data de expirare.

Specialiștii în siguranța alimentară recomandă ca în frigider să fie menținută o temperatură adecvată (între 1-4 grade Celsius) și să fie închise ermetic ambalajele alimentelor și consumate înainte de a se deteriora. Este, de asemenea, important să se mențină igiena în bucătărie și să se curețe cu regularitate atât frigiderul, cât și suprafețele de lucru.

Ce boli poți face de la bacteriile din frigider?

Alimentele din frigider care au dezvoltat bacterii pot provoca boli serioase pentru oameni. Oamenii de știință au analizat care sunt cele mai periculoase dintre acestea și cum afectează organismul uman, potrivit homework.com.

 1. Intoxicația alimentară: Aceasta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cauzate de consumul de alimente contaminate cu bacterii sau toxine bacteriene. Bacteriile precum Salmonella, E. coli și Campylobacter pot cauza intoxicații alimentare, manifestate prin simptome precum diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și febră.
 2. Listerioza: Bacteria Listeria monocytogenes poate cauza listerioza, o infecție serioasă, mai ales la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femei însărcinate și persoane în vârstă. Simptomele pot varia de la simptome gripale la infecții mai severe, care pot afecta sistemul nervos central.
 3. Infecții cu E. coli: Anumite tulpini de E. coli pot cauza infecții intestinale, care pot provoca diaree severă și, în unele cazuri, complicații grave precum sindromul hemolitic-uremic (SHU), care poate afecta rinichii și globulele roșii.
 4. Botulism: Acesta este un tip rar și sever de intoxicație alimentară cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Această toxină poate duce la paralizie musculară și poate pune viața în pericol.
 5. Infecții cu Staphylococcus aureus: Această bacterie poate produce toxine în alimente, cauzând intoxicații alimentare care se manifestă rapid prin vărsături, diaree și crampe abdominale.
 6. Infecții cu Campylobacter: Aceste bacterii pot cauza infecții intestinale cu simptome precum diaree, dureri abdominale și febră.

Pentru a preveni aceste boli, este important să respectați regulile de igienă alimentară. Depozitați alimentele în condiții corecte de temperatură și sigilate, spălați-vă regulat mâinile și ustensilele de bucătărie, gătiți alimentele la temperaturi adecvate și consumați-le înainte de a se deteriora. Dacă suspectați că ați consumat alimente contaminate și dezvoltați simptome severe, este indicat să căutați asistență medicală.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot