Ce alimente cu carbohidrați sunt sănătoase?

29.06.2023
Ce alimente cu carbohidrați sunt sănătoase?

În ultima perioadă, tot mai mulți oameni încearcă să consume alimente sărace în carbohidrați, fiindcă sunt asociate cu obezitatea, diabetul de tip 2 precum și alte boli. Trebuie precizat, însă, că există mai multe produse bogate în fibre și nutrienți care sunt sănătoase și fac bine organismului uman.

Alimente cu carbohidrați care sunt sănătoase

Specialiștii în sănătate au atras atenția că produsele procesate, bogate în cereale rafinate și zahăr, nu au foarte multe vitamine și minerale, astfel că aduc un aport benefic foarte mic pentru corpul uman. Cu toate acestea, unele dintre alimentele bogate în carbohidrați sunt sănătoase.

1. Quinoa. Aceasta este o sămânță care conține 70% carbohidrați. Specialiștii nutriționiști au clasificat-o ca o pseudocereală, fiind o sămânță care este preparată și consumată ca o cereală. Potrivit studiilor, Quinoa conține minerale și compuși vegetali foarte sănătoși pentru organismul uman, în special pentru gestionarea zahărului din sânge.

Totodată, această sămânță ajută la funcționarea normală a sistemului cardiovascular. Pseudocereala nu conține gluten și este o alternativă pentru cei care au intoleranță la această proteină. Quinoa este bogată în fibre și proteine, ajutând astfel la gestionarea greutății și a sănătății intestinale, potrivit healthline.com.

2. Hrișca. Și aceasta este considerată o pseudocereală care conține, în varianta crudă, 75 de grame de carbohidrați. Aceasta este bogată în proteine și fibre. Potrivit cercetărilor, hrișca conține o cantitate mai mare de minerale și antioxidanți decât multe dintre cerealele existente. Medicii susțin că aceasta ajută la funcționarea inimii și reglarea glicemiei.

3. Bananele. Aceste fructe sunt apreciate de foarte mulți oameni. Specialiștii în nutriție au arătat că o banană mare conține aproximativ 31 de grame de carbohidrați, fie sub formă de amidon, fie sub formă de zaharuri. Este bine de știut că aceste fructe sunt sănătoase pentru organismul uman, deoarece sunt bogate în potasiu și vitaminele B6 și C. Medicii susțin că un consum regulat de banane ajută la scăderea tensiunii arteriale și funcționarea normală a sistemului cardiovascular.

4. Ovăz. Această cereală integrală este foarte sănătoasă pentru organismul uman, deoarece este plină de antioxidanți, vitamine și minerale. Ovăzul în variantă crudă conține 70% carbohidrați. Consumul regulat de ovăz ajută la scăderea nivelului de colesterol, precum și a nivelului de zahăr din sânge.

Alte alimente bogate în carbohidrați și sănătoase pentru organismul uman sunt: cartofii dulci, sfecla roșie, portocalele și afinele.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot