Ce alimente cu carbohidrați sunt sănătoase?

29.06.2023
Ce alimente cu carbohidrați sunt sănătoase?

În ultima perioadă, tot mai mulți oameni încearcă să consume alimente sărace în carbohidrați, fiindcă sunt asociate cu obezitatea, diabetul de tip 2 precum și alte boli. Trebuie precizat, însă, că există mai multe produse bogate în fibre și nutrienți care sunt sănătoase și fac bine organismului uman.

Alimente cu carbohidrați care sunt sănătoase

Specialiștii în sănătate au atras atenția că produsele procesate, bogate în cereale rafinate și zahăr, nu au foarte multe vitamine și minerale, astfel că aduc un aport benefic foarte mic pentru corpul uman. Cu toate acestea, unele dintre alimentele bogate în carbohidrați sunt sănătoase.

1. Quinoa. Aceasta este o sămânță care conține 70% carbohidrați. Specialiștii nutriționiști au clasificat-o ca o pseudocereală, fiind o sămânță care este preparată și consumată ca o cereală. Potrivit studiilor, Quinoa conține minerale și compuși vegetali foarte sănătoși pentru organismul uman, în special pentru gestionarea zahărului din sânge.

Totodată, această sămânță ajută la funcționarea normală a sistemului cardiovascular. Pseudocereala nu conține gluten și este o alternativă pentru cei care au intoleranță la această proteină. Quinoa este bogată în fibre și proteine, ajutând astfel la gestionarea greutății și a sănătății intestinale, potrivit healthline.com.

2. Hrișca. Și aceasta este considerată o pseudocereală care conține, în varianta crudă, 75 de grame de carbohidrați. Aceasta este bogată în proteine și fibre. Potrivit cercetărilor, hrișca conține o cantitate mai mare de minerale și antioxidanți decât multe dintre cerealele existente. Medicii susțin că aceasta ajută la funcționarea inimii și reglarea glicemiei.

3. Bananele. Aceste fructe sunt apreciate de foarte mulți oameni. Specialiștii în nutriție au arătat că o banană mare conține aproximativ 31 de grame de carbohidrați, fie sub formă de amidon, fie sub formă de zaharuri. Este bine de știut că aceste fructe sunt sănătoase pentru organismul uman, deoarece sunt bogate în potasiu și vitaminele B6 și C. Medicii susțin că un consum regulat de banane ajută la scăderea tensiunii arteriale și funcționarea normală a sistemului cardiovascular.

4. Ovăz. Această cereală integrală este foarte sănătoasă pentru organismul uman, deoarece este plină de antioxidanți, vitamine și minerale. Ovăzul în variantă crudă conține 70% carbohidrați. Consumul regulat de ovăz ajută la scăderea nivelului de colesterol, precum și a nivelului de zahăr din sânge.

Alte alimente bogate în carbohidrați și sănătoase pentru organismul uman sunt: cartofii dulci, sfecla roșie, portocalele și afinele.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot