Ce alimente pot fi consumate și după data de expirare?

13.06.2023
Ce alimente pot fi consumate și după data de expirare?

Cu toții știm că toate alimentele au o dată de expirare și după această perioadă nu sunt bune de mâncat. Se pare însă că există unele produse care pot fi consumate chiar și după această zi, fără să afecteze organismul uman. Mai mulți specialiști în sănătate recomandă oameniilor să se folosească de indiciile senzoriale pentru a observa dacă alimentele mai sunt bune de consumat sau nu, chiar și după data de expirare.

5 alimente care pot fi mâncate și după data de expirare

1. Ouăle. Potrivit specialiștilor în sănătate aceste alimente pot fi consumate și după data de expirare, însă trebuie verificate înainte să nu fie stricate. Ouăle se pun într-un vas cu apă şi cele proaspete se duc la fund, iar cele stricate plutesc. Totodată, dacă oul se sprijină de fundul vasului și stă cu vârful în sus înseamnă că este un pic cam vechi și trebuie gătit și mâncat cât mai repede.

2. Pâinea. Ca orice produs alimentar și pâinea are un termen de valabilitate, însă el este pus pentru situațiile în care aceasta este depozitată la temperatura camerei, fapt care favorizează apariția mucegaiului. Specialiștii în sănătate din Statele Unite ale Americii susțin că pâinea poate fi băgată și în frigider, însă va avea un gust mai ciudat, deoarece temperatura scăzută va face ca apa să părăsească amidonul. Aceștia recomandă ca pâinea să fie păstrată în congelator, ea putând fi astfel consumată până la trei luni.

3. Iaurtul. Acest aliment se depozitează de fiecare dată în frigider și poate fi bun de mâncat și după două săptămâni. Nutriționiștii recomandă ca iaurtul să fie consumat în maxim 7 zile de la data de la care a fost desfăcut, fiindcă este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, cum ar fi listeria. Unii producători susțin însă că data de expirare este mai mult o recomandare, iar oamenii ar trebui să verifice prin simțurile lor dacă produsul mai este bun de mâncat sau nu.

4. Ciocolata. Acest desert poate fi consumat mult timp după data de valabilitate, fiindcă dacă este păstrat într-un loc răcoros și întunecat nu se strică. În cel mai rău caz, pe deasupra se face o pojghiță albă care seamănă cu un mucegai, dar nu este și poate fi mâncată fără probleme.

5. Biscuiții. Aceste alimente sunt foarte procesate și, ca atare, pot fi consumate mult timp după data de expirare. Dacă sunt nedeschiși aceștia rezistă și mai mult, însă dacă s-au înmuiat ei pot fi băgați în cuptor pentru le reda acea textură crocantă, potrivit dailymail.co.uk.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot