Ce alimente pot fi consumate și după data de expirare?

13.06.2023
Ce alimente pot fi consumate și după data de expirare?

Cu toții știm că toate alimentele au o dată de expirare și după această perioadă nu sunt bune de mâncat. Se pare însă că există unele produse care pot fi consumate chiar și după această zi, fără să afecteze organismul uman. Mai mulți specialiști în sănătate recomandă oameniilor să se folosească de indiciile senzoriale pentru a observa dacă alimentele mai sunt bune de consumat sau nu, chiar și după data de expirare.

5 alimente care pot fi mâncate și după data de expirare

1. Ouăle. Potrivit specialiștilor în sănătate aceste alimente pot fi consumate și după data de expirare, însă trebuie verificate înainte să nu fie stricate. Ouăle se pun într-un vas cu apă şi cele proaspete se duc la fund, iar cele stricate plutesc. Totodată, dacă oul se sprijină de fundul vasului și stă cu vârful în sus înseamnă că este un pic cam vechi și trebuie gătit și mâncat cât mai repede.

2. Pâinea. Ca orice produs alimentar și pâinea are un termen de valabilitate, însă el este pus pentru situațiile în care aceasta este depozitată la temperatura camerei, fapt care favorizează apariția mucegaiului. Specialiștii în sănătate din Statele Unite ale Americii susțin că pâinea poate fi băgată și în frigider, însă va avea un gust mai ciudat, deoarece temperatura scăzută va face ca apa să părăsească amidonul. Aceștia recomandă ca pâinea să fie păstrată în congelator, ea putând fi astfel consumată până la trei luni.

3. Iaurtul. Acest aliment se depozitează de fiecare dată în frigider și poate fi bun de mâncat și după două săptămâni. Nutriționiștii recomandă ca iaurtul să fie consumat în maxim 7 zile de la data de la care a fost desfăcut, fiindcă este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, cum ar fi listeria. Unii producători susțin însă că data de expirare este mai mult o recomandare, iar oamenii ar trebui să verifice prin simțurile lor dacă produsul mai este bun de mâncat sau nu.

4. Ciocolata. Acest desert poate fi consumat mult timp după data de valabilitate, fiindcă dacă este păstrat într-un loc răcoros și întunecat nu se strică. În cel mai rău caz, pe deasupra se face o pojghiță albă care seamănă cu un mucegai, dar nu este și poate fi mâncată fără probleme.

5. Biscuiții. Aceste alimente sunt foarte procesate și, ca atare, pot fi consumate mult timp după data de expirare. Dacă sunt nedeschiși aceștia rezistă și mai mult, însă dacă s-au înmuiat ei pot fi băgați în cuptor pentru le reda acea textură crocantă, potrivit dailymail.co.uk.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot