Cum se stabilește data de expirare a produselor?

05.07.2023
Cum se stabilește data de expirare a produselor?

Oamenii fac cumpărături în fiecare zi. Fie că avem nevoie să achiziționăm câteva alimente sau să umplem cămara, magazinele vor fi pline de clienți. Pentru a nu pune sănătatea în pericol a cetățenilor, pe fiecare produs apare data de expirare, astfel că ne putem feri de cele care nu mai sunt bune pentru consum. Totuși, cum se stabilește data de expirare a alimentelor?

Cum se decide data de expirare a produselor?

expirare

Toate produsele perisabile pe care le regăsim în supermarketuri au o dată de expirare, mai târziu sau mai devreme. Concret, ouăle, pâinea sau mezelurile au perioade diferite în care pot fi consumate.

Pentru a nu risca diferite probleme de sănătate, este important să se țină cont de perioada de consum. Dar pentru a înțelege de ce este bine să respectăm aceste însemnări, trebuie cunoscut modul în care marii producători decid ce perioadă de expirare afișează clienților. Aici intervine rolul oamenilor de știință.

Cercetătorii folosesc un microorganism patogen, care ar putea îmbolnăvi oamenii, în produsele care urmează să intre la raft. După inseminarea microbului, alimentul este pus sub teste în diferite metode de transport și înmagazinare. După aceea, cercetătorii calculează un termen de valabilitate printr-un studiu de provocare, iar la final, produsului i se pune o dată de utilizare care ar asigura consumul în condiții sănătoase.

De obicei, companiile stabilesc data de expirare a produsului cu cel puțin câteva zile mai devreme din mai multe considerente. Transportul până la destinație, perioada aleasă de supermarket pentru a-l pune la raft, dar și timpul până când oamenii îl consumă efectiv.

O altă metodă este de a utiliza instrumente de modelare matematică. Compania introduce în calculator informații precum tipul specific de produs, conținutul de umiditate sau nivelul de aciditate. Ulterior rezultă o estimare a perioadei de timp în care alimentul poate fi consumat în siguranță.

Poate apa să se strice?

Cu toții ne-am întrebat de ce sticlele de apă au o dată de expirare pe ambalaj. Sticlele pot fi păstrate în locuri răcoroase, ferite de căldură pentru o perioadă cât mai îndelungată… până să expire. Trebuie precizat că apa nu expiră, însă sticlele au un termen de valabilitate.

Chiar dacă apa nu expiră, sticla de plastic în care este ambalată este cea care se va strica. După un anumit timp, aceasta începe să se deterioreze, contaminând apa cu mai multe chimicale.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot