Cum se stabilește data de expirare a produselor?

05.07.2023
Cum se stabilește data de expirare a produselor?

Oamenii fac cumpărături în fiecare zi. Fie că avem nevoie să achiziționăm câteva alimente sau să umplem cămara, magazinele vor fi pline de clienți. Pentru a nu pune sănătatea în pericol a cetățenilor, pe fiecare produs apare data de expirare, astfel că ne putem feri de cele care nu mai sunt bune pentru consum. Totuși, cum se stabilește data de expirare a alimentelor?

Cum se decide data de expirare a produselor?

expirare

Toate produsele perisabile pe care le regăsim în supermarketuri au o dată de expirare, mai târziu sau mai devreme. Concret, ouăle, pâinea sau mezelurile au perioade diferite în care pot fi consumate.

Pentru a nu risca diferite probleme de sănătate, este important să se țină cont de perioada de consum. Dar pentru a înțelege de ce este bine să respectăm aceste însemnări, trebuie cunoscut modul în care marii producători decid ce perioadă de expirare afișează clienților. Aici intervine rolul oamenilor de știință.

Cercetătorii folosesc un microorganism patogen, care ar putea îmbolnăvi oamenii, în produsele care urmează să intre la raft. După inseminarea microbului, alimentul este pus sub teste în diferite metode de transport și înmagazinare. După aceea, cercetătorii calculează un termen de valabilitate printr-un studiu de provocare, iar la final, produsului i se pune o dată de utilizare care ar asigura consumul în condiții sănătoase.

De obicei, companiile stabilesc data de expirare a produsului cu cel puțin câteva zile mai devreme din mai multe considerente. Transportul până la destinație, perioada aleasă de supermarket pentru a-l pune la raft, dar și timpul până când oamenii îl consumă efectiv.

O altă metodă este de a utiliza instrumente de modelare matematică. Compania introduce în calculator informații precum tipul specific de produs, conținutul de umiditate sau nivelul de aciditate. Ulterior rezultă o estimare a perioadei de timp în care alimentul poate fi consumat în siguranță.

Poate apa să se strice?

Cu toții ne-am întrebat de ce sticlele de apă au o dată de expirare pe ambalaj. Sticlele pot fi păstrate în locuri răcoroase, ferite de căldură pentru o perioadă cât mai îndelungată… până să expire. Trebuie precizat că apa nu expiră, însă sticlele au un termen de valabilitate.

Chiar dacă apa nu expiră, sticla de plastic în care este ambalată este cea care se va strica. După un anumit timp, aceasta începe să se deterioreze, contaminând apa cu mai multe chimicale.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot