Alimentele din magazine care te pot îmbolnăvi

12.09.2023
Alimentele din magazine care te pot îmbolnăvi

Lumea s-a schimbat mult în ultimii ani. Tot mai mulți români aleg să mănânce în oraș, la restaurant, sau își cumpără de la supermarketuri mâncăruri semipreparate sau chiar gătite deja. Din păcate, unele produse alimentare ne pot îmbolnăvi, deoarece se contaminează cu bacterii încă din magazine. Dar care sunt acestea?

Ce produse alimentare ne pot îmbolnăvi?

Specialiștii în alimentație publică atrag atenția că unele produse alimentare trebuie evitate în a fi cumpărate. Ceea ce este prezentat ca produs sănătos ar putea fi de fapt contaminat cu tot felul de bacterii. Potrivit Food and Drug Administration, în Statele Unite ale Americii peste 100.000 de persoane vor fi spitalizate într-un an din cauza unei boli de origine alimentară, iar dintre acestea 3.000 vor deceda.

Situația este una complicată, mai ales la noi unde standardele igienii alimentare nu sunt întotdeauna respectate cu strictețe. Iată, așadar, ce produse să evitați să cumpărați de la supermarketuri:

Fructele pretăiate. Nu este indicat să cumpărați fructe pretăiate, fiindcă cei care le manevrează nu respectă cu strictețe igiena alimentară și produsele vor dezvolta bacterii încă de la raft. Experții atrag atenția că aceste fructe dezvoltă patogeni chiar și atunci când nu sunt stricate la interior.

Alimentele gătite. Mâncărurile gătite din supermarket reprezintă și ele un pericol pentru sănătatea umană. Acestea sunt ținute fie la cald, fie la rece, în funcție de preparatul culinar, și sunt destinate a fi consumate imediat. Analizele de laborator au arătat că dacă aceste alimente stau în aceste zone mai mult de două ore pot dezvolta tot felul de bacterii.

Salata la pungă. Experții în sănătate alimentară susțin că ambalarea acestor produse nu respectă toate standardele de igienă. Ca atare, sunt foarte multe focare de E. coli și listeria.

Produsele alimentare de la tejghea. Carnea de pui cumpărată de la magazinele mici sau carnea tocată este bine să fie evitată, deoarece cei mai mulți angajați nu respectă standardele impuse de stat în privința igienei alimentare. Ba mai mult, unii dintre ei se pot prezenta la serviciu bolnavi și pot contamina alimentele cu tot felul de bacterii.

În loc să cumpere de la tejgheaua de delicatese, Darin Detwiler, președintele Programului de siguranță alimentară al Asociației Naționale pentru Sănătatea Mediului din Statele Unite ale Americii, recomandă ca oamenii să achiziționeze pachete etichetate cu numele companiei, datele și codurile de lot și să pregătească alimentele de delicatese acasă, potrivit huffpost.com.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce unii oameni sunt alergici la pisici?
De ce unii oameni sunt alergici la pisici?
Pisicile, precum și câinii, sunt animale care se află în imediata apropiere a omului. Micile feline s-au aflat dintotdeauna prin preajma oamenilor, devenind în anumite culturi chiar zeități.... citește tot
S-a iubit Mihai Viteazul cu Cristina, soția lui Sigismund Bathory?
S-a iubit Mihai Viteazul cu Cristina, soția lui Sigismund Bathory?
Mihai Viteazul a fost fără îndoială un personaj istoric pentru aceste meleaguri. Cea mai mare realizare a sa a fost unificarea celor trei principate românești sub stăpânirea lui în 1600.... citește tot
Când se prescriu datoriile persoanelor fizice la ANAF și la bancă?
Când se prescriu datoriile persoanelor fizice la ANAF și la bancă?
Banii nu sunt niciodată de ajuns, mai ales în această perioadă de criză economică. Foarte mulți români au credite la bănci pentru a-și putea achiziționa o locuință sau mașină, iar unii... citește tot