Alimentele din magazine care te pot îmbolnăvi

12.09.2023
Alimentele din magazine care te pot îmbolnăvi

Lumea s-a schimbat mult în ultimii ani. Tot mai mulți români aleg să mănânce în oraș, la restaurant, sau își cumpără de la supermarketuri mâncăruri semipreparate sau chiar gătite deja. Din păcate, unele produse alimentare ne pot îmbolnăvi, deoarece se contaminează cu bacterii încă din magazine. Dar care sunt acestea?

Ce produse alimentare ne pot îmbolnăvi?

Specialiștii în alimentație publică atrag atenția că unele produse alimentare trebuie evitate în a fi cumpărate. Ceea ce este prezentat ca produs sănătos ar putea fi de fapt contaminat cu tot felul de bacterii. Potrivit Food and Drug Administration, în Statele Unite ale Americii peste 100.000 de persoane vor fi spitalizate într-un an din cauza unei boli de origine alimentară, iar dintre acestea 3.000 vor deceda.

Situația este una complicată, mai ales la noi unde standardele igienii alimentare nu sunt întotdeauna respectate cu strictețe. Iată, așadar, ce produse să evitați să cumpărați de la supermarketuri:

Fructele pretăiate. Nu este indicat să cumpărați fructe pretăiate, fiindcă cei care le manevrează nu respectă cu strictețe igiena alimentară și produsele vor dezvolta bacterii încă de la raft. Experții atrag atenția că aceste fructe dezvoltă patogeni chiar și atunci când nu sunt stricate la interior.

Alimentele gătite. Mâncărurile gătite din supermarket reprezintă și ele un pericol pentru sănătatea umană. Acestea sunt ținute fie la cald, fie la rece, în funcție de preparatul culinar, și sunt destinate a fi consumate imediat. Analizele de laborator au arătat că dacă aceste alimente stau în aceste zone mai mult de două ore pot dezvolta tot felul de bacterii.

Salata la pungă. Experții în sănătate alimentară susțin că ambalarea acestor produse nu respectă toate standardele de igienă. Ca atare, sunt foarte multe focare de E. coli și listeria.

Produsele alimentare de la tejghea. Carnea de pui cumpărată de la magazinele mici sau carnea tocată este bine să fie evitată, deoarece cei mai mulți angajați nu respectă standardele impuse de stat în privința igienei alimentare. Ba mai mult, unii dintre ei se pot prezenta la serviciu bolnavi și pot contamina alimentele cu tot felul de bacterii.

În loc să cumpere de la tejgheaua de delicatese, Darin Detwiler, președintele Programului de siguranță alimentară al Asociației Naționale pentru Sănătatea Mediului din Statele Unite ale Americii, recomandă ca oamenii să achiziționeze pachete etichetate cu numele companiei, datele și codurile de lot și să pregătească alimentele de delicatese acasă, potrivit huffpost.com.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot