Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?

27.03.2024
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?

De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem cumpărăturile?” are o mulțime de variabile. Totuși, achiziționarea produselor din piață vine cu câteva dezavantaje, dar și cu avantaje demne de luat în seamă. Care sunt acestea?

Alegerea între fructele și legumele din piață sau cele din supermarket poate varia în funcție de preferințele personale, nevoile individuale și, mai ales, proximitate. Ambele surse pot oferi produse proaspete și de calitate, dar sunt și destul de multe diferențe.

Sprijini producătorii locali. Sau, nu?

Atunci când alegi să cumperi fructe și legume din piață, cu siguranță vei sprijini producătorii locali, contribuind la economia locală. În ultimii ani, însă, piețele sunt pline de intermediari care se dau drept producători. Ca client, este greu să-ți dai seama dacă cel ce-ți vinde marfa a crescut legumele în grădina sa.

În teorie, produsele existente în piață pot fi mai proaspete, deoarece adesea provin de la producătorii locali sau regionali și sunt aduse direct de la fermă la piață fără nici măcar un intermediar.

Du-te în piaţă, vezi şi auzi; întoarce-te acasă, bea şi bucură-te (proverb italian)

Un alt dezavantaj al achiziționării produselor din piață este acela că unele piețe pot avea standarde mai puțin regulate în ceea ce privește igiena și manipularea alimentelor, ceea ce poate duce la riscuri sporite de contaminare sau degradare a produselor. Acest lucru nu se întâmplă însă în piețele mari, așa cum este cazul Pieței Obor, cea mai mare din București și din România.

Un studiu efectuat de Institutul Național de Statistică arată că România a avut în 2022 cele mai mici prețuri din UE la alimente, fiind cu 41% mai mic decât media UE. De multe ori, clienții aleg alimentele din piață pentru că sunt, în teorie mai ieftine. Totuși, nu de puține ori prețurile ajung să fie mai mari în piață decât cele din supermarketuri.

Alimentele din piață, mai sănătoase

Nutriționiștii atrag atenția asupra faptului că fructele și legumele autohtone sunt mult mai sănătoase. „Să ne gândim la traseul unui aliment. Un aliment care vine din Turcia, Grecia, Israel sau Africa de Sud parcurge mii de kilometri. Acel aliment este cules într-o formă destul de necoaptă, astfel încât să nu ajungă la noi ofilit. Este dat cu tot felul de substanțe tocmai pentru a rezista, pentru a fi proaspăt când ajunge la noi în magazin și e marketat că fiind un produs premium. Cu cât un aliment este cules mult înainte de a fi gata pentru a fi consumat, deci necopt practic, cu atât el își pierde din nutrienți”, explică pentru g4media.ro Ana Szabadszalasi, nutriționist.

Conform Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, în piețele din toata țara aproximativ 800.000 de mici producători pun zilnic pe tejghea marfă proaspătă.

Foto: vice.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot