Cum arată și unde se află cea mai frumoasă grădină din România?

14.06.2022
Cum arată și unde se află cea mai frumoasă grădină din România?

Cu toții am văzut la televizor, la știri sau prin filme, grădini cu flori și plante care arată precum un colț de Rai. Surprinzător, o astfel de locație există și în România, în localitatea Banpotoc din județul Hunedoara. Aici este amenajată o grădină elegantă, precum cele aristocratice din străinătate.

În apropiere de Deva, un om de afaceri italian a cumpărat o bucată de pământ în ideea de a-și amenaja un loc de relaxare și de refugiu față de problemele cotidiene. Numai că a ieșit mai mult decât a visat.

Cum arată cea mai frumoasă grădină din România?

Giovanni Salvatelli este un italian care a venit cu afaceri în țara noastră, iar în anul 2001 a deschis în județul Hunedoara o fabrică de încălțăminte. Fascinat de peisajul pitoresc, acesta a cumpărat o casă și o bucată de pământ în localitatea Banpotoc. Aici, a început să își construiască în weekend, când avea timp, o grădină, care s-a tot extins cu timpul ajungând la ceea ce este în prezent.

Bărbatul a fost întotdeauna pasionat de plante și flori, amenajând mai multe grădini în Italia, printre care și cea de pe proprietatea lui, dar și de la casa părinților. Grădina de la Banpotoc se întinde pe o suprafață de 3,5 hectare, însă italianul dorește să o extindă fiindcă proprietatea sa este mult mai mare.

Aproximativ 95% dintre plantele folosite în grădină sunt aclimatizate la condițiile de mediu din România. Cele mai multe dintre acestea provine chiar din țara noastră, în timp ce în jur de 20% dintre ele sunt importate din Ungaria și Italia. Grădina este una imensă și este îngrijită și întreținută, în fiecare zi, de 4 până la 8 persoane. Copaci şi garduri vii atent îngrijite mărginesc drumuri curate de piatră, gazonul este moale precum un covor, iar fântâni elegante de piatră umplu aerul de prospeţime.

Locația a primit numele de „I giardini di Zoe”, în traducere liberă „Grădinile lui Zoe”. Vestea despre frumusețea acestei zone s-a împrăștiat rapid, iar turiștii au început să apară în număr tot mai mare. Drept urmare, au început să fie vândute bilete, care costă 10 lei unul, iar în felul acesta se speră ca alte proiecte asemănătoare să fie dezvoltate.

Unde se află localitatea Banpotoc?

Banpotoc este un sat în comuna Hărău din județul Hunedoara. Satul este așezat în partea de est a comunei Harau, pe malul Mureșului, la poalele Munților Metaliferi. Se află pe o zonă joasă de luncă și pe una de dealuri. Cel mai ridicat vârf are 638 m, numit „Vârful Cornetului”. Zona de dealuri reprezintă 70% din suprafața satului, potrivit Wikipedia.org.

Foto: igiardinidizoe.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot