Cum arată și unde se află cea mai frumoasă grădină din România?

14.06.2022
Cum arată și unde se află cea mai frumoasă grădină din România?

Cu toții am văzut la televizor, la știri sau prin filme, grădini cu flori și plante care arată precum un colț de Rai. Surprinzător, o astfel de locație există și în România, în localitatea Banpotoc din județul Hunedoara. Aici este amenajată o grădină elegantă, precum cele aristocratice din străinătate.

În apropiere de Deva, un om de afaceri italian a cumpărat o bucată de pământ în ideea de a-și amenaja un loc de relaxare și de refugiu față de problemele cotidiene. Numai că a ieșit mai mult decât a visat.

Cum arată cea mai frumoasă grădină din România?

Giovanni Salvatelli este un italian care a venit cu afaceri în țara noastră, iar în anul 2001 a deschis în județul Hunedoara o fabrică de încălțăminte. Fascinat de peisajul pitoresc, acesta a cumpărat o casă și o bucată de pământ în localitatea Banpotoc. Aici, a început să își construiască în weekend, când avea timp, o grădină, care s-a tot extins cu timpul ajungând la ceea ce este în prezent.

Bărbatul a fost întotdeauna pasionat de plante și flori, amenajând mai multe grădini în Italia, printre care și cea de pe proprietatea lui, dar și de la casa părinților. Grădina de la Banpotoc se întinde pe o suprafață de 3,5 hectare, însă italianul dorește să o extindă fiindcă proprietatea sa este mult mai mare.

Aproximativ 95% dintre plantele folosite în grădină sunt aclimatizate la condițiile de mediu din România. Cele mai multe dintre acestea provine chiar din țara noastră, în timp ce în jur de 20% dintre ele sunt importate din Ungaria și Italia. Grădina este una imensă și este îngrijită și întreținută, în fiecare zi, de 4 până la 8 persoane. Copaci şi garduri vii atent îngrijite mărginesc drumuri curate de piatră, gazonul este moale precum un covor, iar fântâni elegante de piatră umplu aerul de prospeţime.

Locația a primit numele de „I giardini di Zoe”, în traducere liberă „Grădinile lui Zoe”. Vestea despre frumusețea acestei zone s-a împrăștiat rapid, iar turiștii au început să apară în număr tot mai mare. Drept urmare, au început să fie vândute bilete, care costă 10 lei unul, iar în felul acesta se speră ca alte proiecte asemănătoare să fie dezvoltate.

Unde se află localitatea Banpotoc?

Banpotoc este un sat în comuna Hărău din județul Hunedoara. Satul este așezat în partea de est a comunei Harau, pe malul Mureșului, la poalele Munților Metaliferi. Se află pe o zonă joasă de luncă și pe una de dealuri. Cel mai ridicat vârf are 638 m, numit „Vârful Cornetului”. Zona de dealuri reprezintă 70% din suprafața satului, potrivit Wikipedia.org.

Foto: igiardinidizoe.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot