Unde se afla Grădina Edenului, locul unde au trăit Adam și Eva?

05.10.2021
Unde se afla Grădina Edenului, locul unde au trăit Adam și Eva?

Grădina Edenului a fost descrisă în Cartea Genezei ca fiind locul ideal unde Adam și Eva au trăit după ce au fost creați de Dumnezeu până când s-au încurcat cu șarpele din Arborele Cunoașterii. Cel dintâi paradis terestru a născut controverse de-a lungul istoriei, iar descoperirea locației lui a rămas fără rezultat.

 Grădina Edenului

Timp de mai multe secole, oamenii au căutat Grădina Edenului, însă fără un deznodământ. Există, totuși, câteva locații despre care se spune că ar fi fost Grădina Edenului.

Așadar, ce s-a întâmplat cu Grădina Edenului? Biblia nu specifică. Este posibil să fi fost distrusă complet la Potop, dar în același timp există ipoteza că ea zace descompusă în petrol și îngropată de secole sub dune de nisip.

Despre locație există puține indicii. Singurul lucru pe care ni-l spune Biblia se regăsește în Genesa 2.10-14. Aici se vorbește despre un teritoriu delimitat de Pison, Ghihon, Tigru (Hiddekel) și Eufrat, cele patru brațe ale unui fluviu localizat în sudul Mesopotamiei, actualul Irak.

„Un râu ieșea din Eden și uda grădina, și de acolo se împărțea și se făcea patru brațe. Numele celui dintâi este Pison; el înconjoară toată țara Havila, unde se găsește aur… Numele râului al doilea este Ghihon; el înconjoară toată țara Cuș. Numele celui de al treilea este Hiddekel [Tigru]. El curge la răsăritul Asiriei. Al patrulea râu este Eufratul”, stă scris la Genesa 2.10-14.

Unde s-ar afla Raiul pe Pământ?

Dacă râurile Tigru și Eufrat menționate sunt aceleași râuri de astăzi, asta ar însemna că Grădina Edenului ar fi fost localizată undeva în Orientul Mijlociu, cel mai probabil în zona unde acum se află Irak.

Unii istorici, însă, iau în calcul și unele locuri din afara acestei regiuni, iar una dintre acestea ar fi Golful Persic. Ipoteza prezintă Grădina Edenului ca o vale joasă foarte fertilă, care a fost inundată de mările ce au crescut peste nivelul celei mai joase trecători din munții situați în apropiere de strâmtoarea Ormuz.

Câteva tradiții religioase plasează Grădina Edenului pe locul actualului oraș Ierusalim, de unde ar izvorî Ghihonul.

În schimb, membrii Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă sunt convinși că Grădina s-a situat în districtul Jackson din statul american Missouri.

Argumentul acestora este acela că fondatorul bisericii mormonilor, Joseph Smith, ar fi descoperit o lespede din piatră despre care se crede că este un altar construit de Adam după ce a fost izgonit din Grădină.

Charles Gordon, general în armata britanică în secolul al XIX-lea, era de părere că Grădina Edenului se afla în Insula Praslin din Arhipelagul Seychelles pe care chiar el o descoperise.

Ulterior, când a descoperit și Insula Valle de Mai, era convins că a găsit Arborele Cunoașterii Binelui și Răului sub forma unui copac rar, coco-de-mer, care semăna cu corpul unei femei.

Unii oameni sunt de părere că Grădina Edenului a fost localizată în nord-estul continentului african. Explicația ar fi, pe de-o parte, că în această regiune au fost descoperite cele mai vechi rămășițe umane, iar pe de altă parte că Ghihonul, despre care vorbește Biblia, este Nilul de astăzi.

În sfârșit, mai există și varianta care spune că, dacă era situată în apropiere de izvoarele Tigrului și Eufratului de azi, asta înseamnă că Grădina Edenului ar fi existat în Anatolia, partea de est a Turciei de astăzi.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot