Ne tragem din maimuță sau ne-a creat Dumnezeu?

01.03.2021
Ne tragem din maimuță sau ne-a creat Dumnezeu?

Mulți oameni presupun că evoluția este incompatibilă cu credința că oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu. Există ceva palpabil care să dovedească faptul că nu ne tragem din maimuțe și că suntem creația divină? Sunt știința și religia în contradicție?

Ne tragem din maimuță sau ne-a creat Dumnezeu?

Aceste întrebări sunt legate de multe alte probleme referitoare la originile umane, inclusiv sufletul, căderea și istoricitatea lui Adam și Eva. Creaționiștii evoluționisti cred că Dumnezeu a creat oamenii după chipul său și că Dumnezeu i-a creat pe oameni folosind procese naturale pe care oamenii de știință le descriu drept evoluție.

Cum pot lucra împreună aceste credințe? Înțelesul precis al „imaginii lui Dumnezeu” sau „imago Dei” în latină a fost dezbătut de secole în biserică. S-ar putea lega de abilitățile noastre cognitive unice, de capacitatea noastră spirituală pentru o relație cu Dumnezeu, de misiunea noastră de a reprezenta împărăția lui Dumnezeu pe pământ sau de o combinație a acestora.

Adam si Eva
Adam si Eva

Toate aceste interpretări pot fi în concordanță cu dovezile științifice ale evoluției. Împreună cu toți creștinii, afirmăm că imaginea lui Dumnezeu este fundamentală pentru gândirea creștină despre identitatea umană, sfințenia vieții, administrarea creației, bioetica și alte subiecte.

Suntem urmașii maimuței sau creația lui Dumnezeu? Ce-i spunem copilului?

Oamenii nu au evoluat de la maimuțe. Oamenii sunt strâns legați de maimuțe, dar nu am evoluat de la ele. Oamenii împărtășesc un strămoș comun cu maimuțele africane moderne, cum ar fi gorilele și cimpanzeii.

Cercetătorii sunt de părere că acest strămoș comun a existat acum 5-8 milioane de ani. La scurt timp după aceea, specia s-a divizat în două „neamuri” separate. Una dintre aceste „neamuri” a evoluat în cele din urmă în gorile și cimpanzei, iar cealaltă a evoluat în strămoșii umani timpurii numiți hominizi.

De când cele mai vechi specii de hominizi s-au îndepărtat de strămoșul pe care îl împărtășim cu maimuțele africane moderne au existat cel puțin o duzină de specii diferite ale acestor creaturi asemănătoare omului.

Multe dintre aceste specii de hominizi sunt rude apropiate, dar nu strămoși umani. Majoritatea s-au stins fără a da naștere altor specii. Cu toate acestea, unii dintre hominizii dispăruți cunoscuți astăzi sunt aproape sigur strămoși direcți ai Homo sapiens.

În timp ce numărul total de specii care au existat și relațiile dintre ele sunt încă necunoscute, imaginea devine mai clară pe măsură ce se găsesc noi fosile. Oamenii au evoluat prin aceleași procese biologice care guvernează evoluția întregii vieți de pe Pământ.

Cu alte cuvinte, răspunsul este Nu, nu ne tragem din maimuțe. Un individ dintr-o specie nu se poate transforma, pe parcursul vieții sale, într-o altă specie. Este remarcabil faptul că, în ciuda numărului și diversității extraordinare a diferitelor specii, un adult dintr-o specie de obicei nu produce descendenți cu adultul unei alte specii (deși acest lucru este mai puțin adevărat pentru plante și există excepții notabile de animale).

Charles Darwin – „Despre originea speciilor”

În urmă cu aproximativ 150 de ani, Charles Darwin a oferit o explicație foarte convingătoare în cartea sa „Despre originea speciilor”. Cartea sa a fost criticată pe scară largă la acea vreme pentru că ideile sale nu au fost înțelese în mod corespunzător.

De exemplu, unii oameni au crezut că Darwin sugerează că, în timp, maimuțele s-au transformat în oameni.

Povestea spune că, în timpul unei dezbateri publice desfășurată la câteva luni după publicarea Despre originea speciilor, episcopul de Oxford, Samuel Wilberforce, l-a întrebat cu amabilitate pe Thomas Huxley, un prieten al lui Darwin, dacă „bunicul sau bunica lui provin de la o maimuță?”.

Întrebarea reprezintă greșit teoria lui Darwin: maimuțele moderne nu s-au transformat în oameni, ci mai degrabă oamenii și maimuțele moderne au un strămoș comun, motiv pentru care există unele asemănări între noi.

Cât de diferiți suntem de cimpanzei?

Analizele genelor noastre, care transportă informațiile care ne fac ceea ce suntem, dezvăluie că cimpanzeii, bonobii și oamenii împărtășesc o proporție foarte mare din genele lor.

De fapt, bonobii și cimpanzeii sunt rudele cele mai apropiate ale oamenilor: strămoșii umani s-au despărțit de strămoșii cimpanzeilor cu aproximativ cinci până la șapte milioane de ani în urmă.

Bonobo (cimpanzeu pitic) și cimpanzeul au devenit două specii distincte mai recent, acum aproximativ două milioane de ani.

Suntem similari și unii oameni susțin că această similitudine este suficientă pentru ca cimpanzeii să aibă aceleași drepturi ca și oamenii.

Dar, desigur, suntem și foarte diferiți, iar cea mai evidentă diferență constă în ceva care nu este de obicei considerat biologic, și anume, cultura noastră.

Așadar, nu, cimpanzeii nu se transformă (și nu s-au transformat) în oameni, dar împărtășim strămoși, care de-a lungul timpului au devenit ceea ce acum recunoaștem ca fiind diferite specii: cimpanzei, bonobi și oameni.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot