De ce mâncarea chinezească nu conține produse lactate?

03.07.2023
De ce mâncarea chinezească nu conține produse lactate?

Fiecare țară are propria ei gastronomie. Preparatele culinare unice reprezintă și ele un factor de atracție pentru turiștii din întreaga lume. China este una dintre cele mai mari civilizații din istorie. Cu toate că mâncărurile au evoluat odată cu timpul, unele lucruri par că nu se schimbă niciodată. De exemplu, chinezii nu gătesc niciodată sau aproape niciodată cu lactate. De ce oare?

De ce nu consumă chinezii lactate?

Gastronomia chinezească este una dintre cele mai vechi din lume, iar multe dintre preparatele culinare din prezent se gătesc după rețetele vechi, păstrând la fel ingredientele folosite. În mod surprinzător, mâncarea chinezească nu conține lactate deloc sau aproape deloc, obiceiul fiind unul destul de straniu pentru restul lumii.

Gastronomia din China a folosit încă din cele mai vechi timpuri alimente precum orez, legume, tofu, carne și fructe de mare. Consumul de lactate nu a fost o parte obișnuită a dietei chinezești în istorie, deoarece creșterea animalelor pentru lapte și brânză nu a fost la fel de răspândită sau accesibilă ca în alte culturi.

Astfel că în locul lactatelor, bucătăria chinezească utilizează o varietate de ingrediente pentru a conferi gust, textură și cremozitate preparatelor culinare. De exemplu, se folosește adesea sos de soia, diferite uleiuri, sosuri picante, diverse condimente și multe alte ingrediente.

Intoleranța la lactoză

În general, populația asiatică are o incidență mai mare a intoleranței la lactoză decât populațiile europene sau nord-americane. Datele oficiale internaționale arată că aproximativ 2/3 dintre asiatici nu digeră cum trebuie produsele lactate. Ca atare, aceste alimente au fost excluse mai mult sau mai puțin din dietă.

Intoleranța la lactoză este incapacitatea de a digera zahărul găsit în produsele lactate, din cauza lipsei enzimei lactase. Prin urmare, mâncarea chinezească tradițională, nu conține produse lactate, fiindcă cei mai mulți oameni au intoleranță la lactoză.

Cu toate acestea, în ultimii ani, odată cu dezvoltarea globalizării bucătăria chinezească s-a diversificat foarte mult pentru a satisface și cerințele clienților străini. Astfel că, în prezent, găsim și preparate culinare care utilizează produse lactate. Cu toate acestea, mâncarea chinezească tradițională respectă rețetele vechi de sute de ani, fără lapte sau brânzeturi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Citește și:
Cele mai noi articole
De ce romanii obișnuiau să meargă la toaletă câte doi?
De ce romanii obișnuiau să meargă la toaletă câte doi?
Când ne gândim la civilizația romană, ne vin în minte drumurile pavate, amfiteatrele uriașe și băile publice elegante. Însă un detaliu mai puțin discutat, dar la fel de fascinant, este... citește tot
Cel mai comunist loc în care poți asista la un concert: Sala Palatului. Povestea Sălii Palatului. Când și cum a fost construită?
Cel mai comunist loc în care poți asista la un concert: Sala Palatului. Povestea Sălii Palatului. Când și cum a fost construită?
În anul 2025, în București, nu există un loc decent, acoperit, în care să aibă loc un concert. Totuși, în inima Bucureștiului, la câțiva pași de Calea Victoriei, se ridică una dintre... citește tot
Decizia de 3 secunde care l-a făcut celebru pe soldatul Konrad Schumann. Cum și-a schimbat viața definitiv?
Decizia de 3 secunde care l-a făcut celebru pe soldatul Konrad Schumann. Cum și-a schimbat viața definitiv?
Konrad Schumann este un nume care a rămas în istorie datorită unei singure clipe surprinse pe peliculă – un moment de curaj și disperare care a devenit simbolul divizării Germaniei în timpul... citește tot