Unde se află cei mai mulți microbi în organism?

11.02.2022
Unde se află cei mai mulți microbi în organism?

Corpul uman este locuit de milioane de organisme vii minuscule, care, toate împreună, sunt numite microbiotă umană. Bacteriile sunt microbi care se găsesc pe piele, în nas, gură și în special în intestin.

Aceste bacterii le dobândim în timpul nașterii și în primii ani de viață și ele trăiesc cu noi de-a lungul vieții. Microbiota umană este implicată în creșterea sănătoasă, în protejarea organismului de invadatori, în ajutarea digestiei și în reglarea stărilor de spirit.

Unele modificări ale microbiotei pot apărea în timpul creșterii noastre, în funcție de alimentele pe care le consumăm, de mediul în care trăim, de oamenii și animalele care interacționează cu noi sau de medicamentele pe care le luăm, cum ar fi antibioticele.

Microbiota umană ne ajută să ne menținem sănătoși, dar uneori aceste bacterii pot fi și dăunătoare. Trebuie să avem grijă de microbiota noastră pentru a evita dezvoltarea unor boli, precum obezitatea și astmul. Ar trebui să mâncăm alimente sănătoase care contribuie la dezvoltarea unei microbiote sănătoase.

Trăim cu și înconjurați de microbi. În cea mai mare parte, organisme unicelulare care includ bacterii, unele ciuperci (cum ar fi drojdia) și microalge (numite și microorganisme).
Microbii sunt cele mai mici organisme vii cunoscute. Sunt peste tot: în sol, râuri, plante, animale, apă de la robinet, pe tastatură, pe pernă și în corp. Unele microorganisme trăiesc cu noi și în interiorul corpului nostru.

Organul cu cei mai mulți microbi

Organul nostru cel mai mare și cel mai expus – pielea noastră – este acoperit și compus nu doar din celule ale pielii umane, ci și din aproximativ un trilion de bacterii (și chiar mai mulți viruși) împreună cu molecule din substanțele chimice cu care venim în contact în fiecare zi.

Cercetătorii au cartografiat „topografia chimică” a pielii umane pentru a-și da seama ce anume trăiește și se stabilește acolo și cum interacționează acele celule ale pielii, bacterii și substanțe chimice. Cei mai mulți microbi se ascund în buric, nas, urechi, iar în interior se întâlnesc în intestin, plămâni, organele genitale, vezica urinară, chiar și în laptele matern.

Purtăm bacterii periculoase precum Stafilococul, care pot provoca infecții grave. Specialiștii au găsit-o în părțile umede ale corpului, precum picioarele ambilor subiecți, sub sânul femeii și pe nasul bărbatului, scrie businessinsider.com.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot