Unde se află cei mai mulți microbi în organism?

11.02.2022
Unde se află cei mai mulți microbi în organism?

Corpul uman este locuit de milioane de organisme vii minuscule, care, toate împreună, sunt numite microbiotă umană. Bacteriile sunt microbi care se găsesc pe piele, în nas, gură și în special în intestin.

Aceste bacterii le dobândim în timpul nașterii și în primii ani de viață și ele trăiesc cu noi de-a lungul vieții. Microbiota umană este implicată în creșterea sănătoasă, în protejarea organismului de invadatori, în ajutarea digestiei și în reglarea stărilor de spirit.

Unele modificări ale microbiotei pot apărea în timpul creșterii noastre, în funcție de alimentele pe care le consumăm, de mediul în care trăim, de oamenii și animalele care interacționează cu noi sau de medicamentele pe care le luăm, cum ar fi antibioticele.

Microbiota umană ne ajută să ne menținem sănătoși, dar uneori aceste bacterii pot fi și dăunătoare. Trebuie să avem grijă de microbiota noastră pentru a evita dezvoltarea unor boli, precum obezitatea și astmul. Ar trebui să mâncăm alimente sănătoase care contribuie la dezvoltarea unei microbiote sănătoase.

Trăim cu și înconjurați de microbi. În cea mai mare parte, organisme unicelulare care includ bacterii, unele ciuperci (cum ar fi drojdia) și microalge (numite și microorganisme).
Microbii sunt cele mai mici organisme vii cunoscute. Sunt peste tot: în sol, râuri, plante, animale, apă de la robinet, pe tastatură, pe pernă și în corp. Unele microorganisme trăiesc cu noi și în interiorul corpului nostru.

Organul cu cei mai mulți microbi

Organul nostru cel mai mare și cel mai expus – pielea noastră – este acoperit și compus nu doar din celule ale pielii umane, ci și din aproximativ un trilion de bacterii (și chiar mai mulți viruși) împreună cu molecule din substanțele chimice cu care venim în contact în fiecare zi.

Cercetătorii au cartografiat „topografia chimică” a pielii umane pentru a-și da seama ce anume trăiește și se stabilește acolo și cum interacționează acele celule ale pielii, bacterii și substanțe chimice. Cei mai mulți microbi se ascund în buric, nas, urechi, iar în interior se întâlnesc în intestin, plămâni, organele genitale, vezica urinară, chiar și în laptele matern.

Purtăm bacterii periculoase precum Stafilococul, care pot provoca infecții grave. Specialiștii au găsit-o în părțile umede ale corpului, precum picioarele ambilor subiecți, sub sânul femeii și pe nasul bărbatului, scrie businessinsider.com.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot