De ce trebuie să tragi apa la WC doar după ce pui capacul?

31.01.2022
De ce trebuie să tragi apa la WC doar după ce pui capacul?

Baia este locul unde mergem de mai multe ori pe zi pentru a elimina fie materii fecale, fie urina. Studii au arătat că, deși este considerat un loc plin de microbi, vasul de toaletă este de multe ori mai curat decât telefonul mobil pe care-l ținem toată ziua în mână. Mulți dintre cei care folosesc vasul de WC nu obișnuiesc să pună capacul înainte să traga apa. De ce ar trebui să își schimbe aceștia obiceiul?

Oricât de dezinfectat ar fi vasul de toaletă, pe pereții acestuia există milioane de bacterii dintre cele care populează intestinul fiecaruia dintre noi. În ciuda faptului că multe dintre aceste microorganisme sunt inofensive atunci cand se află în intenstin, ele devin patogene dacă sunt înghițite. Vă întrebați cum le-am putea înghiți? Nimic mai simplu.

Atunci când se trage apa, se declanșează un jet de apă care sub presiune formează un norișor de particule lichide în suspensie, denumit și aerosol. Cum apa vine cu presiune, aceste particule sunt împroșcate cu forța în aer, după care aterizează peste tot pe obiectele din jur, inclusiv pe noi. De asemenea, din păcate, o parte dintre ele sunt inhalate în momentul în care inspirăm.

Studiile arată că bacteriile sunt dispersate

Cercetătorii au efectuat un experiment și au constatat că bacteriilepatogene pe care ei le-au „plantat” in vasul de toaleta sunt dispersate când se trage apa pe o arie larga, ajungand pe pereti, pe podele si chiar si pe periutele de dinti.

O cercetare efectuată în anul 2017 de Societatea Română de Pediatrie arată că pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200 la sută mai mare decât pe vasul de toaletă.

Potrivit International Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council, 2014, numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obişnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare faţă de baie.

De la ce vine WC? Ce înseamnă WC?

Prescurtarea de WC este acronimul de la „water closet” care înseamnă bazin de colectare al apei. În limba română, WC a suferit o transformare, s-a adaptat și a devenit „veceu” sau „vece”. Obiectul este același și se regăsește în multe dintre gospodăriile din România. Din păcate, nu în toate.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot