De ce trebuie să tragi apa la WC doar după ce pui capacul?

31.01.2022
De ce trebuie să tragi apa la WC doar după ce pui capacul?

Baia este locul unde mergem de mai multe ori pe zi pentru a elimina fie materii fecale, fie urina. Studii au arătat că, deși este considerat un loc plin de microbi, vasul de toaletă este de multe ori mai curat decât telefonul mobil pe care-l ținem toată ziua în mână. Mulți dintre cei care folosesc vasul de WC nu obișnuiesc să pună capacul înainte să traga apa. De ce ar trebui să își schimbe aceștia obiceiul?

Oricât de dezinfectat ar fi vasul de toaletă, pe pereții acestuia există milioane de bacterii dintre cele care populează intestinul fiecaruia dintre noi. În ciuda faptului că multe dintre aceste microorganisme sunt inofensive atunci cand se află în intenstin, ele devin patogene dacă sunt înghițite. Vă întrebați cum le-am putea înghiți? Nimic mai simplu.

Atunci când se trage apa, se declanșează un jet de apă care sub presiune formează un norișor de particule lichide în suspensie, denumit și aerosol. Cum apa vine cu presiune, aceste particule sunt împroșcate cu forța în aer, după care aterizează peste tot pe obiectele din jur, inclusiv pe noi. De asemenea, din păcate, o parte dintre ele sunt inhalate în momentul în care inspirăm.

Studiile arată că bacteriile sunt dispersate

Cercetătorii au efectuat un experiment și au constatat că bacteriilepatogene pe care ei le-au „plantat” in vasul de toaleta sunt dispersate când se trage apa pe o arie larga, ajungand pe pereti, pe podele si chiar si pe periutele de dinti.

O cercetare efectuată în anul 2017 de Societatea Română de Pediatrie arată că pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200 la sută mai mare decât pe vasul de toaletă.

Potrivit International Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council, 2014, numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obişnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare faţă de baie.

De la ce vine WC? Ce înseamnă WC?

Prescurtarea de WC este acronimul de la „water closet” care înseamnă bazin de colectare al apei. În limba română, WC a suferit o transformare, s-a adaptat și a devenit „veceu” sau „vece”. Obiectul este același și se regăsește în multe dintre gospodăriile din România. Din păcate, nu în toate.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot