De ce Palatul Versailles a fost construit fără WC-uri?

06.05.2019
De ce Palatul Versailles a fost construit fără WC-uri?

Palatul Versailles este una dintre cele mai impunătoare clădiri din Franța. Puțini sunt însă cei care știu că Palatul Versailles a fost, la începuturi o cabană de vânătoare. Ulterior, imobilul a fost transformat într-un palat fără WC-uri. De ce?

Ludovic al XIV-lea va rămâne în istorie drept cel care a reuşit să transforme o cabană de vânătoare, în anul 1660, în ceea ce este astăzi Palatul Versailles, o construcție ce are 700 de camere. În mod hilar, la vremea respectivă, Palatul Versailles nu avea WC-uri. Nici măcar unul.

Cum își obțineau infractorii libertatea în 1719 în Paris? Ce erau nevoiți să accepte?

Ludovic al XIV-lea a fost un conducător ciudat de-a dreptul. Pe lângă complexele sale, acesta avea o aversitate față de WC-uri. Acesta pur și simplu nu tolera nevoile fiziologice și, spun istoricii, se abţinea până nu mai putea. Se spune că, la un moment dat, o ducesă care a călărit împreună cu regele timp de șase ore, a fost nevoită să se abțină și să nu meargă la toaletă pentru că Ludovic al XIV-lea nu suporta „chemarea naturii”.

Tocmai de aceea, la momentul construcției, Palatul Versailles nu avea WC-uri. Nici măcar unul, în ciuda faptului că impunătoarea construcție are peste 700 de camere.

Ludovic al XIV-lea avea probleme cu apa

Ludovic al XIV-lea, cunoscut și ca Regele Soare, nu prea era prieten cu apa. ”Maiestatea sa pute ca un animal sălbatic”, mărturisea ambasadorul rus în Franța despre Ludovic al XIV-lea. Regele Franței fusese sfătuit de medicul său să se spele cât mai rar pentru a-și menține sănătatea. Se spune că Ludovic al XIV-lea a făcut doar două băi în întreaga sa viață. În loc de ritualul spălării, cel supranumit Regele Soare prefera să i se șteargă pielea cu o bucată de piele îmbibată în alcool. Apoi, regele era pudrat cu o substanță parfumată.

E adevărat că Brâncuși a mers 2.000 de km pe jos până la Paris?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot