De ce nu se spălau oamenii pe vremuri? Cine a fost conducătorul care a făcut baie de două ori în întreaga sa viață?

10.07.2018
De ce nu se spălau oamenii pe vremuri? Cine a fost conducătorul care a făcut baie de două ori în întreaga sa viață?

Astăzi, baia este o obișnuință printre oamenii care trăiesc în țări evoluate. Totuși, puțini sunt cei care știu că au existat vremuri în care semenii noștri evitau să se spele de teama unor potențiale boli.

Cu toate că în Antichitate băile publice erau foarte des întâlnite iar populaţia obişnuia să se spele în mod regulat, lucrurile s-au schimbat câteva sute de ani mai târziu, atunci când se credea că băile „slăbesc organismul și lărgesc porii, lucru care poate atrage diferite boli”. Medicii acelor timpuri erau de părere că după ce porii se lărgesc, organismul devine vulnerabil și apar infecţiile.

De ce se spune că blondele sunt proaste? De unde a pornit mitul și care a fost prima blondă prostănacă?

Fără a avea prea multe informații despre corpul uman, oamenii se spălau extrem de rar, iar bărbații și mai rar decât femeile. La acea vreme, în Europa medievală, se credea că este periculos chiar să-ți speli fața, întrucât puteai orbi. Lipsa igienei se vedea atât la aristrocrați, cât și în clasele de jos. În plus, dinții negri și cariați erau semn al bogăției.

Mai mult, preoţii catolici îi îndemnau pe enoriaşi să nu se spele, pentru a nu îndepărta de pe corp apa sfinţită primită la botez. Biserica nu încuraja nici băile publice, iar conducătorii bisericii medievale erau convinși că aceste locuri erau asociate cu imoralitatea.

Conducători care erau dușmanii apei

Au existat și conducători care urmau același obicei: nu se spălau decât foarte rar sau chiar deloc. ”Maiestatea sa pute ca un animal sălbatic”, mărturisea ambasadorul rus în Franța despre Ludovic al XIV-lea. Regele Franței fusese sfătuit de medicul său să se spele cât mai rar pentru a-și menține sănătatea. Se spune că Ludovic al XIV-lea a făcut doar două băi în întreaga sa viață. În loc de ritualul spălării, cel supranumit Regele Soare prefera să i se șteargă pielea cu o bucată de piele îmbibată în alcool. Apoi, regele era pudrat cu o substanță parfumată.

Regele Soare

Regina Isabela I a Castiliei a recunoscut că în toată viaţa ei s-a spălat de doar două ori, la naştere şi la nunta sa.

Regina Elisabeta I a Angliei a rămas cunoscută prin declarația sa: „Fie că e nevoie sau nu, eu o dată la trei luni tot mă spăl!”.

E adevărat că Isaac Newton a murit virgin?

Conform istoricilor, în secolele al XV- lea și al XVI-lea nobilii îşi făceau baie o dată la 6 luni. Ulterior, acest obicei a devenit din ce în ce mai rar.  Lipsa completă a igienei personale întâlnită în majoritatea ţărilor din Europa a persistat până spre mijlocul secolului al XIX-lea. Cercetările în domeniul medical au scos la iveală faptul că organismul nu devine deloc vulnerabil în contact cu apa și că trupul trebuie curățat periodic. Astfel, oamenii au început să se spele din ce în ce mai des.

Amoo Hadji nu s-a spălat de 60 de ani

Cazuri excepționale există și în timpurile noastre. În anul 2014, povestea lui Amoo Hadji (80 de ani) făcea valuri în întreaga lume. Iranianul (foto jos) recunoștea că nu s-a mai spălat de 60 de ani. Nu toți au crezut povestea spusă de Amoo, însă imaginile vorbesc de la sine. Acesta este netuns, neîngrijit și are pielea solzoasă.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este adevăratul nume al lui Mihai Viteazul?
Care este adevăratul nume al lui Mihai Viteazul?
Istoria țării noastre este plină de povești, mituri și legende. Una dintre cele mai populare povești este despre Mihai Viteazul și vitejia care-l însoțea pe domnitor în lupte. Astfel, ne... citește tot
Ce este vinars-ul?
Ce este vinars-ul?
România este o țară în care se consumă diferite tipuri de alcool. Adesea, auzim doar despre vin, bere sau țuică. În funcție de regiunea în care te afli, este posibil să descoperi noi... citește tot
De ce prețurile din aeroporturi sunt foarte mari?
De ce prețurile din aeroporturi sunt foarte mari?
Avionul este de ani buni unul dintre cele mai populare mijloace de transport. Cu ajutorul acestuia putem ajunge într-un timp rapid oriunde în lume. Pentru a ajunge să ne așezăm confortabil pe... citește tot