Cine a inventat telefonul mobil? Când a apărut primul telefon și ce marcă era?

19.01.2021
Cine a inventat telefonul mobil? Când a apărut primul telefon și ce marcă era?

Telefonul mobil este gadget-ul nelipsit din buzunarele fiecăruia dintre noi. Inventatorul telefonului nu s-ar fi gândit vreodată că acesta va devenit un obiect de folosință zilnică, făcând parte din rutina noastră zilnică. 

Cine a inventat telefonul?

Este greu să ne imaginăm o lume fără gadget-ul secolului: telefonul mobil. El ne dă acces zilnic  la notificări, apeluri video sau informații în timp real. Toate schimbarile tehnologice pe care le suportă telefoanele inteligente din zilele noastre se datorează inventatorului Alexander Graham Bell.

Alexander Graham Bell, s-a născut în Scoția, în anul 1847, fiul lui Alexander Melville Bell, un intelectual recunoscut pentru corectarea limbajului. Alexander a început de mic să studieze undele de sunet, iar în 1872 a devenit profesor de fiziologie vocală la Universitatea Boston.

Alexander Graham a brevetat invenția, în 1876 aducând pe piață un  dispozitiv care era capabil să transmită și să recepționeze cuvintele spuse.

Schimbarile prin care au trecut telefoanele mobile de-a lungul timpului sunt colosale. De la telefoane foarte grele cu două butoane până la smartphone-uri aurii și ușoare ca un fulg care au ajuns sa poate regla temperatura din cameră.

Cine a inventat telefonul mobil și cât costa primul model?

În 1973 a fost creat primul telefon mobil, un model marca Motorola. Acesta avea 1.3 kg și o lungime de numai 23 de centimentri, o adevărată revelație pentru acea peroadă. Americanul Martin Cooper este creatorul acestuia.

1983 a fost anul în care telefoanele mobile au putut fi vândute la scară largă la cât mai mulți proaspeți utilizatori. Tot în acest an a fost lansat de către Motorola și Motorola DynaTAC, primul telefon portabil destinat publicului. Prețul acestui telefon era unul destul de piperat, 3.995 de dolari.

Începând cu anul 1984, telefoanele mobile au început să fie tot mai mici, noile tehnologii începând să le stârnească interesul populației.

Apariția SMS-urilor și a tonurilor de apel

În 1993 apar și primele mesaje text/SMS, astfel că a devenit repede un mod de comunicare foarte popular în rândul tinerei generații. Dispozitivele veneau cu noi schimbari. Pe lângă faptul că transmisia avea loc în sistemul digital și greutatea scădea pana la 200 de grame. Așadar, telefoanele au devenit mult mai ușor de purtat și prețul a început să scadă.

În anul 1998 a fost posibila prima descărcare a unul ton de apel. 1999 a venit cu mari schimbări, fiind posibilă prima plata comercială și accesarea internetului.

Gadget-urile mobile cu touchscreen și 5G

Următoare generație de telefoane este cea cu touchscreen. Această nouă schimbare adusă tehnologiei a adus odată cu ea și o gamă variată și mult mai largă de servicii, capacitate rețelei fiind din ce în ce mai mare.

La finalul lui 2007 existau aproximativ 200 de milioane de abonati ai retelelor 3G.

La începutul anului 2008 existau peste 200 de milioane de abonați la rețelele 3G, iar astăzi, datorită avîntului tehnologic, ne putem bucura de 5G.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot