De ce nu este indicat să folosim bețisoare pentru urechi?

17.01.2022
De ce nu este indicat să folosim bețisoare pentru urechi?

Mulți oameni folosesc bețișoare cu capete de bumbac pentru a curăța mizeria și ceara din urechi. Cu toate acestea, deși este sigur să curățăm exteriorul urechii cu un tampon de bumbac, cel mai bine este să evităm să le folosim în interiorul urechii. Utilizarea acestora în interiorul urechii este asociată cu o varietate de complicații, inclusiv posibile răni și infecții.

Bețișoare de urechi? O alegere neinspirată

Ceara este de fapt utilă pentru urechi. Aceasta Lle împiedică să se usuce prea mult, prinde murdăria și împiedică bacteriile să ajungă mai adânc în ureche. De-a lungul timpului, ceara migrează în mod natural spre exteriorul urechii, unde poate fi îndepărtată. Deoarece urechile noastre se autocurăță, adesea nu este necesar să intervenim cu bețișoare.

Introducerea unui tampon de bumbac în ureche poate cauza o varietate de probleme. Atunci când folosim acele bețe destinate curățării urechilor, de fapt, împingem ceara mai adânc în interior. Acest lucru poate împiedica ceara să se curețe în mod natural și să o facă să se acumuleze în interiorul urechii. Prea multă ceară acumulată poate duce la simptome neplăcute. Acestea pot include lucruri precum durere, o senzație de plenitudine în ureche sau auz înfundat.

De asemenea, dacă băgăm prea mult un astfel de instrument de curățare prea mult în ureche putem răni structurile urechii medii. O leziune comună a urechii legată de utilizarea tamponului de bumbac este ruperea (spargerea) timpanului.

Ceara ajută la captarea și încetinirea creșterii bacteriilor care au intrat în canalul urechii. Utilizarea unui tampon de bumbac poate împinge ceara și bacteriile pe care le conține mai departe în ureche, ceea ce poate duce la o infecție a urechii.

În unele cazuri, o parte din vârful tamponului de bumbac se poate desprinde în interiorul urechii. Acest lucru poate duce la senzații de disconfort, plenitudine sau durere. În unele cazuri, poate apărea pierderea auzului.

Dacă, totuși, folosim un bețișor de ureche și apare o durere, pe termen scurt, se pot utiliza medicamente pentru durere fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul (paracetamol), pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Dacă durerea de ureche nu dispare după trei zile de îngrijire la domiciliu, este recomandat consultul unui medic specialist, scrie Healthline.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot