Ce este tripofobia?

15.09.2022
Ce este tripofobia?

De-a lungul anilor, oamenii au dezvoltat mai multe fobii și alergii, unele care se pot trata și altele care nu. Printre cele mai cunoscute fobii sunt cele de clovni, de păienjeni sau de spații înguste. Recent, în domeniul sănătății mintale, s-a dezvoltat un nou tip de fobie. Aceasta poartă numele de tripofobie.

Ce sunt fobiile? Cum se manifestă?

tripofobie

Originar din limba greacă, „fobie” se traduce prin frică, o teamă dusă la extrem fără a avea o bază rațională. Adesea acestea sunt activate de niște experiențe negative din trecut sau reprezintă frici ale subconștientului. Aceste temeri conduc de multe ori la atacuri de panică, palpitații, tremurături sau chiar dificultăți în ale respirației. Din punct de vedere rațional, oamenii care au fobii sunt conștienți de motive, însă nu își pot stăvili reacțiile.

Cele mai comune fobii sunt: arahnofobia (frica de păianjeni), acrofobia (frica de înălțimi), agorafobia (frica de aglomerație), claustrofobia (teama de locuri înguste sau închise) și coulrofobia (frica de clovni).

Conform statisticilor cea mai comună frică este arahnofobia sau frica de păiajeni. Estimativ, 1 din 3 femei și 1 din 4 bărbați consideră că păianjenii sau arahnidele sunt ființe care le pot face rău. Cum afli dacă una dintre cele mai mari frici ale tale sunt păianjenii? Simplu. Prezența acestora sau a pânzelor provoacă o panică sau anxietate care nu trece decât prin îndepărtarea de locul respectiv. Alte simptome sunt problemele de concentrare sau de trecere prin obiectivele zilnice.

Ce este tripofobia?

Tripogobia este teama pe care o dezvoltă o persoană față de obiecte, insecte sau animale care prezintă găuri sau suprafețe punctate. Termenul este unul relativ recent introdus în literatura de specialitate. Acesta a fost folosit pentru prima dată în mediul online, în anul 2005 pe un forum dedicat fobiilor. Manualul de diagnostic al fobiilor nu a introdus până în prezent această tulburare mintală, având în vedere faptul că se manifestă diferit față de fobiile obișnuite. Aceasta nu împiedică desfășurarea normală a activităților zilnice, dar provoacă mâncărimi, roșeață sau disconfort.

Factorii declanșatori nu sunt identificați cu exactitate, dar diferite teorii leagă această fobie de afecțiuni psihice sau predispoziții emoționale. Episoadele de tripofobie pot fi declanșate de vederea sau chiar imaginarea unor obiecte, vietăți care au găuri:

Foto: Depositphotos.com & Foto: Descopera.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 15 septembrie este cea de-a 258-a a calendarului gregorian și a 259-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 107 zile. Această zi a consemnat de-a lungul timpului...
Cele mai noi articole
De ce purta Regina Elisabeta a II-a haine în culori îndrăznețe?
De ce purta Regina Elisabeta a II-a haine în culori îndrăznețe?
Regina Elisabeta a II-a a fost monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii. La moartea acesteia, tronul i-a revenit fiului cel mare, acum Regele Charles al III-lea. Regina a... citește tot
De ce părintele Arsenie Boca nu primea pe toată lumea la spovedanie? Ce păcat îl supăra cel mai tare pe duhovnic?
De ce părintele Arsenie Boca nu primea pe toată lumea la spovedanie? Ce păcat îl supăra cel mai tare pe duhovnic?
Arsenie Boca a fost cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. Acesta s-a născut pe data de 29 septembrie 1910 la Vața de Sus, în comitatul Hunedoara (pe vremea aceea în... citește tot
Când au fost inventate benzile de circulație?
Când au fost inventate benzile de circulație?
Epoca modernă este reprezentată de dezvoltarea obiectului pe care îl folosim cel mai des, mașina. Cu ajutorul acesteia ajungem într-un timp scurt în diferite puncte, ne planificăm concedii și... citește tot