Ce este creatinina? Ce este un test de sânge la creatinină?

02.02.2021
Ce este creatinina? Ce este un test de sânge la creatinină?

Creatinina este un produs de metabolism al creatin-fosfatului care se găsește în mușchi. Nivelurile de creatinină din sânge pot oferi medicului informații despre cât de bine funcționează rinichii.

Fiecare rinichi are milioane de unități mici de filtrare a sângelui numite nefroni. Nefronii filtrează constant sângele printr-un grup foarte mic de vase de sânge cunoscute sub numele de glomeruli. Aceste structuri filtrează produsele reziduale, excesul de apă și alte impurități din sânge. Toxinele sunt depozitate în vezică și apoi eliminate în timpul urinării.

Creatinina este una dintre substanțele pe care rinichii le elimină în mod normal din corp. Medicii măsoară nivelul de creatinină din sânge pentru a verifica funcția rinichilor. Nivelurile ridicate de creatinină pot indica faptul că rinichiul este deteriorat și nu funcționează corect.

Testele de sânge ale creatininei sunt de obicei efectuate împreună cu alte câteva teste de laborator. Aceste teste se fac în timpul controalelor de rutină pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor boli și pentru a verifica dacă există probleme cu funcția renală.

De ce se face un test de sânge pentru a verifica creatinina?

Medicul poate recomanda un test de sânge pentru creatinină pentru a evalua nivelul creatininei mai ales dacă sunt semne de boală renală. Aceste simptome includ oboseală și probleme de somn, o pierdere al apetitului de mâncare, umflarea feței, a încheieturilor, a gleznelor sau a abdomenului, dureri de spate lânga rinichi, modificări ale debitului și frecvenței urinei, tensiune arterială crescută, greaţă, vărsături.

Problemele renale pot fi legate de diferite boli sau afecțiuni, inclusiv glomerulonefrita, pielonefrita, care este o infecție bacteriană a rinichilor, boală de prostată, blocarea tractului urinar, care poate fi din cauza pietrelor la rinichi și altele.

La unii oamenii, medicamentele aminoglicozidice, cum ar fi gentamicina (Garamicina, Gentasol), pot provoca leziuni la rinichi. Celor care iau acest tip de medicament, medicul le poate solicita periodic teste de sânge la creatinină pentru a se asigura că rinichii rămân sănătoși.

Este important de reținut că intervalele normale și anormale pot varia între laboratoare, deoarece unele folosesc măsurători unice sau testează probe diferite. Medicul este singurul care poate interpreta rezultatele testelor în detaliu. Mai mult de atât, acesta va putea spune dacă sunt necesare mai multe teste și dacă va fi necesar un tratament.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România. La acea dată a luat naștere România... citește tot
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
Într-o vreme în care parentingul era un termen necunoscut pentru mulți dintre părinții din România, expresia mioritică „a da milităria jos din pod” era des folosită de către adulți. De... citește tot
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
Între 1880-1914 a avut loc cea mai mare migrație voluntară din istorie, dinspre Europa spre Statele Unite ale Americii. Imigranții proveneau din: Italia, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist,... citește tot