Ce sunt trombocitele sau plachetele sanguine? De ce sunt importante?

10.09.2020
Ce sunt trombocitele sau plachetele sanguine? De ce sunt importante?

Trombocitele sau plachetele sanguine joacă un rol important în coagularea sângelui și controlează sângerarea. Atunci când suferim o tăietură, sângerarea se oprește datorită trombocitelor care își îndeplinesc funcția.

Trombocitele sunt cele mai mici celule din sânge și nu pot fi văzute decât la microscop. Ele au literalmente forma unui disc, diametrul lor măsoară aproximativ 2-3 micrometri.

Valorile normale de trombocite variază de la 150.000 la 450.000 de trombocite pe microlitru de sânge. Un număr mai mare de 450.000 de trombocite semnalează o afecțiune numită trombocitoză; având mai puțin de 150.000 afecțiunea se numește trombocitopenie.

Trombocitoza este de două tipuri:

Trombocitoză primară sau esențială – celulele anormale din măduva osoasă determină o creștere a trombocitelor, dar motivul este necunoscut și acest lucru se întâmplă mai rar.
Trombocitoză secundară – poate fi cauzată de o afecțiune sau boală în curs de dezvoltare, cum ar fi anemie, cancer, inflamație sau infecție.

Simptomele, cum ar fi cheagurile de sânge spontane în brațe și picioare, care, dacă nu sunt tratate, pot duce la infarct și accident vascular cerebral. În cazurile severe, pacientul ar putea fi nevoit să fie supus unei proceduri numite afereză trombocitară. Acest lucru scade numărul de trombocite prin îndepărtarea sângelui, separarea trombocitelor și returnarea globulelor roșii din sânge înapoi în corp.

În cazul trombocitozei secundare, simptomele sunt de obicei legate de starea asociată. De exemplu, dacă există o infecție sau anemie și sunt tratate aceste afecțiuni, numărul trombocitelor scade.

Când nu sunt suficiente trombocite în organism, afecțiunea poartă numele de trombocitopenie. Simptomele includ vânătăi ușoare și sângerări frecvente ale gingiilor, nasului sau tractului gastro-intestinal. Numărul de trombocite scade atunci când ceva împiedică corpul să producă trombocite. Există o gamă largă de cauze, inclusiv:

Profesor dr. Marlene Williams și director la Johns Hopkins Bayview Medical Center a declarat că „deși ne putem simți bine, medicul ar putea dori să supravegheze cu atenție și să investigheze dacă este sau nu nevoie de medicamente pentru a regla trombocitele din organism”. Tot ea spune că „cel mai des utilizat medicament pentru subțierea sângelui este aspirina”.

Medicii din întreaga lume recomandă un stil de viață sănătos și evitarea stresului, deoarece evenimentele stresante din viață și anxietatea cauzează de obicei o creștere a volumului și activității trombocitelor prin diferite mecanisme.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot