De ce se sparg vasele de sânge la ochi?

05.08.2022
De ce se sparg vasele de sânge la ochi?

Foarte mulți oameni au observat, la un moment dat, că au vasele de sânge la ochi sparte. Fenomenul poartă numele de hemoragie subconjunctivală. Cauzele hemoragiei subconjunctivale sunt multiple, însă nu trebuie să te îngrijorezi decât în anumite cazuri. Așadar, în rândurile de mai jos vom explica mai multe.

Trebuie precizat de la bun început că spargerea vaselor de sânge la ochi nu este periculoasă și, cu toate acestea, cei mai mulți dintre oamenii care întâmpină o astfel de situație se pot prezenta la un cabinet oftalmologic pentru lămuriri. Dar acest lucru nu este întotdeauna necesar.

Cum se sparg vasele de sânge la ochi?

Potrivit medicilor, conjunctiva este reprezentată de un țesut foarte fin, transparent, care acoperă albul ochiului (sclera). Acest țesut este străbătut de mai multe vase de sânge subțiri, care se pot sparge cu ușurință. Drept urmare, apare  hemoragia subconjunctivală, care nu vine însoțită de durere sau de vedere încețoșată. Ca atare pacienții nu conțientizează ceea ce li s-a întâmplat, decât dacă se uită în oglindă sau dacă cineva îi avertizează, scriu cei de la bzi.ro.

Cauzele care pot duce la spargerea vaselor de sânge de la ochi sunt multiple și nu sunt întotdeauna periculoase. Cel mai adesea se observă această situație dimineața, după ce o persoană se trezește. Înroșirea conjunctivei poate apărea și din cauza unui strănut sau în urma unei tuse puternice. Vasele de sânge se pot sparge și dacă o persoană se freacă puternic la ochi sau din cauza unei vărsături sau a unui traumatism. Totodată, puseele de hipertensiune arterială, diabet sau afecțiuni hematologice pot cauza această situație.

De exemplu, în cazul unui pacient, care se află sub tratament cu anticoagulante, se pune întrebarea dacă dozarea medicamentului nu este adecvată, potrivit dcnews.ro.

Când trebuie să mergi la doctor?

Potrivit medicilor, dacă este un episod singular nu trebuie efectuate investigații, însă dacă vasele de sânge de la ochi se sparg de mai multe ori trebuie realizate mai multe analize.

Conform specialiștilor în sănătate, hipertensiunea arterială sau diverse afecțiuni hematologice pot duce la hemoragii subconjunctivale.

Este indicat să mergi la un consult cardiovascular dacă al doilea episod de hemoragie se repetă la scurt timp după primul. Situația poate fi una gravă și vasele de sânge se pot sparge oriunde în organism. Totodată, este bine să mergi la doctor și dacă vasele de sânge s-au spart în urma unui traumatism ocular, fiindcă poate semnala o plagă deschisă.

Nu există un tratament pentru o astfel de situație, iar problema dispare singură în câteva zile. Cu toate acestea, un surplus de vitamina C ajută, iar dacă ochiul nu este relaxat se poate apela la anumite picături, pentru a ameliora senzația de corp străin.

În concluzie, vasele de sânge de la ochi se pot sparge din mai multe cauze, dar este indicat să consultați un medic de specialitate doar în anumite situații.

Foto: infosan.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot