Care sunt cele mai comune boli autoimune? Cum se manifestă?

17.03.2021
Care sunt cele mai comune boli autoimune? Cum se manifestă?

O boală autoimună este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă în mod greșit corpul. Sistemul imunitar protejează în mod normal împotriva germenilor precum bacteriile și virușii. Când simte acești invadatori străini, trimite o armată de celule de luptă pentru a-i ataca. În mod normal, sistemul imunitar poate face diferența dintre celulele străine și celulele noastre.

Într-o boală autoimună, sistemul imunitar găsește o parte a corpului, cum ar fi articulațiile sau pielea, ca fiind străină. Eliberează proteine numite autoanticorpi care atacă celulele sănătoase. Unele boli autoimune vizează un singur organ. Diabetul de tip 1 dăunează pancreasului. Alte boli, cum ar fi lupusul eritematos sistemic (LES), afectează întregul corp.

Care sunt bolile autoimune?

Există mai mult de 80 de boli autoimune diferite. Iată 6 dintre cele mai comune.

1. Diabetul de tip 1

Pancreasul produce hormonul insulină, care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. În diabetul zaharat de tip 1, sistemul imunitar atacă și distruge celulele producătoare de insulină din pancreas.

Rezultatele ridicate ale zahărului din sânge pot duce la deteriorarea vaselor de sânge, precum și a unor organe precum inima, rinichii, ochii și nervii.

2. Poliartrita reumatoidă

În artrita reumatoidă, sistemul imunitar atacă articulațiile. Acest atac provoacă roșeață, căldură, durere și rigiditate la nivelul articulațiilor.

Spre deosebire de osteoartrita, care afectează în mod obișnuit oamenii pe măsură ce îmbătrânesc, artrita reumatoidă poate începe încă de la 30 de ani sau mai devreme.

3. Psoriazis / artrita psoriazică

Celulele pielii cresc în mod normal și apoi se varsă atunci când nu mai sunt necesare. Psoriazisul determină multiplicarea prea rapidă a celulelor pielii. Celulele suplimentare se acumulează și formează pete roșii inflamate, de obicei cu solzi de placă alb-argintiu pe piele.

Până la 30% dintre persoanele cu psoriazis dezvoltă, de asemenea, umflături, rigiditate și durere la nivelul articulațiilor. Această formă a bolii se numește artrită psoriazică.

Boli autoimune

4. Scleroza multiplă

Scleroza multiplă (SM) dăunează tecii de mielină, învelișul protector care înconjoară celulele nervoase, din sistemul nervos central. Deteriorarea învelișului de mielină încetinește viteza de transmitere a mesajelor între creier și măduva spinării către și din restul corpului.

Această deteriorare poate duce la simptome precum amorțeală, slăbiciune, probleme de echilibru și probleme de mers pe jos. Boala vine în mai multe forme care progresează la ritmuri diferite. Potrivit unui studiu publicat în 2012, aproximativ 50% dintre persoanele cu SM au nevoie de ajutor pentru a merge în 15 ani de la începerea bolii.

5. Lupus eritematos sistemic

Deși medicii din anii 1800 au descris pentru prima dată lupusul ca pe o boală a pielii din cauza erupției pe care o produce în mod obișnuit, forma sistemică, care este cea mai frecventă, afectează de fapt multe organe, inclusiv articulațiile, rinichii, creierul și inima. Durerea articulară, oboseala și erupțiile sunt printre cele mai frecvente simptome.

6. Boala inflamatorie a intestinului

Boala inflamatorie a intestinuluieste un termen folosit pentru a descrie afecțiunile care provoacă inflamații în mucoasa peretelui intestinal. Fiecare tip de boala inflamatorie a intestinului afectează o parte diferită a tractului gastro-intestinal. Boala Crohn poate inflama orice parte a tractului gastro-intestinal, de la gură la anus. Colita ulcerativă afectează numai mucoasa intestinului gros (colon) și rectului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
În ultima perioadă se tot vorbește despre partide extremiste și extremism în general, cu atât mai mult cu în multe țări din Europa partidele extremiste au câștigat un capital extrem de... citește tot
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot