Ce este dializa? Când este necesară dializa?

18.06.2020
Ce este dializa? Când este necesară dializa?

Dializa este un tratament și vom explica în rândurile de mai jos cum funcționează și de ce este nevoie de acesta. Din nefericire, atunci când organismul uman are nevoie de dializă înseamnă că unul dintre organele sale principale nu mai funcționează cum trebuie.

Așa cum spuneam, dializa este un tratament care filtrează și purifică sângele cu un aparat conceput special în acest sens. Organismul uman are nevoie de acest tratament atunci când rinichii nu îi mai funcționează cum trebuie.

Funcțiile rinichilor

Rolul rinichilor în organism este de a filtra sângele și a elimina produșii catabolismului și excesul de apă/de lichide. Cu alte cuvinte, acești produși reziduali sunt transportați în vezica urinară și eliminați prin urină.

Atunci când rinichii nu mai funcționează la capacitate normală apare dializa, care filtrează sângele. Această boală se numește insuficiență renală, iar ultimul stadiu presupune ca ei să funcționeze la doar 10% – 15% din capacitatea lor normală.

Simptomele insuficienței renale

Scopul rinichilor este de a elimina toxinele din corp prin urină. Atunci când acest lucru nu mai are loc sau se întâmplă la o capacitate redusă apar fel de fel de reacții în organism. Iată câteva dintre simptomele insuficienței renale:

Când se recomandă dializa?

Dializa este un tratament care purifică sângele și elimină toxinele din organism prin urină. Atunci când rinichii nu mai pot îndeplini aceste funcții sau sunt aproape de insuficiența renală medicul recomandă folosirea dializei. Din nefericire, odată declanșată această boală organismul uman va avea nevoie toată viața de dializă până va avea loc un transplant de rinichi. În concluzie, dializa este o modalitate artificială de a elimina toxinele din corp și este utilizată, încă, din 1940.

Foto: news.stoc.md/ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot