Cum poți scăpa de căscatul excesiv?

12.01.2023
Cum poți scăpa de căscatul excesiv?

Dimineața, în mijlocul zilei sau seara, căscatul ne poate provoca oricând neplăceri. Fie că suntem acasă, la serviciu sau pe stradă, căscatul face parte din viața noastră cotidiană. Dar ce faci în momentul în care cei de lângă tine îți atrag atenția asupra faptului că mai tot timpul caști? Care sunt cele mai eficiente metode prin care poți scăpa de căscat?

Cât de mortal poate fi căscatul?

căscatul

La această ipoteză se gândesc foarte puțini oameni. Deși cazurile sunt extrem de rare, posibilitatea de a pierde lupta cu viața din cauza căscatului există. Cea mai frecventă cauză pentru căscat este oboseala.

Un caz celebru a făcut înconjurul lumii la începutul anilor 1900, când, o tânără din Wisconsin a atras privirile doctorilor. Potrivit surselor, doamna William Henry Jenner a murit după ce a căscat fără întrerupere timp de 3 zile.

Conform specialiștilor, cauza decesului a fost o leziune a creierului care producea leziune laringiene. Incapabilă să doarmă, oboseala a făcut-o să caște până când a rămas fără putere. Cu toate că oamenii de știință nu au putut stabili până în secolul al XXI-lea originea și motivul căscatului, cert este că acest obicei este poate cel mai contagios pe care îl cunoaște omenirea.

Care sunt cele mai bune metode pentru a scăpa de căscat?

Cu toate că oamenii au luat mereu în considerare oboseala ca factor al căscatului, nimeni nu cunoaște întregul adevăr. Cea mai bună metodă de a fi odihniți este somnul. Analizele universale au arătat că un somn corect are o durată de 8 ore. În acest timp, corpul are timp să se odihnească, până când nu ne vom mai simți obosiți.

Iată câteva metode alternative somnului pentru a scăpa de căscat:

  1. Respirație pe nas. O metodă eficientă este de a respira pe nas. Căscatul implică deschiderea gurii, astfel că o respirație corectă pe căile nazale poate duce la evitarea căscatului;
  2. Alimente reci. Mâncarea caldă înseamnă lene, oboseală. Astfel că încercarea mâncării reci poate preveni căscatul;
  3. Vorbitul în public.
  4. Scăderea temperaturii corpului. Un studiu a constatat că persoanele care aveau un pachet rece la gât au căscat de 3 ori mai puțin.

Există un efect de inhibiție socială. Oamenii care se uită la tine vor inhiba căscatul”, spune dr. Robert R.

Foto: Depositphoto.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot