Servici sau serviciu? Aceasta este una dintre marile confuzii pe care le fac vorbitorii de limba română. Mulți dintre români folosesc, din păcate, varianta incorectă. Așadar, cum se spune corect, servici sau serviciu?
Servici sau serviciu?
Forma corectă este serviciu și nicidecum servici. De fapt, în dicționarul explicativ al limbii române, substantivul „servici” nici măcar nu există. Chiar dacă este vorba despre locul de muncă al cuvia (job) sau de acţiunea de a servi, de o obligație, de o regulă din sport (tenis) sau de o acţiune prestată în interesul cuiva, forma corectă este întotdeauna serviciu și niciodată nu se spune servici!
Cu ce sensuri se poate folosi substantivul neutru serviciu?
Serviciu:
acțiunea, faptul de a servi, de a sluji (Exemplu: Mi-am pus toate relațiile în serviciul lui, dar a fost în zadar)
formă de muncă prestată în folosul sau în interesul cuiva (Exemplu: I-am făcut un serviciu, acum mi-a rămas dator)
ocupație pe care o are cineva în calitate de angajat (Exemplu: Mi-am schimbat de ceva vreme serviciul, din cauza salariului)
subdiviziune, fără personalitate juridică, a unei întreprinderi sau instituții (Exemplu: Pentru detalii, vă puteți adresa Serviciului de la Brigada Rutieră)
grup de obiecte care alcătuiesc un tot cu destinație specială (Exemplu: Serviciul de cafea este incomplet)
punere în joc a mingii (Exemplu: Serviciul Simonei Halep i-a făcut viața grea adversarei)
Exemple greșite de folosire a substantivului:
Am avut o zi extrem de grea la servici.
I-am făcut în zadar cumnatului meu un servici, a rămas la fel de nerecunoscător.
Un servici de tacâmuri nu mi se pare a fi un cadou potrivit pentru o cununie civilă.
Femeia de servici are cel mai mic salariu din firmă.
În jocul de tenis, regulamentul spune că spațiul cuprins între linia de servici și fileu trebuie să fie împărțită în două părți egale.
Lumea stă pe un butoi de pulbere, după ce Statele Unite ale Americii pare că cedează deliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu al Ucrainei către Rusia. Iar rușii, continuă să vrea și... citește tot
O serie de state şi teritorii au adoptat ore oficiale atipice, intermediare, cu fracţiuni: India foloseşte GMT+5 h 30 min, Nepal GMT+5 h 45 min, Iran GMT+3 h 30 min. Care sunt explicațiile? De ce... citește tot
Astăzi, milioane de oameni își încep ziua cu o cafea. Totuși, puțini sunt cei care se gândesc cum a fost descoperită cafeaua. Povestea este veche de peste 1.000 de ani și începe în... citește tot