Trimiteți sau trimite-ți? Cum este corect trimiteți sau trimite-ți?

17.02.2021
Trimiteți sau trimite-ți? Cum este corect trimiteți sau trimite-ți?

Gramatica limbii române dă deseori bătăi de cap unora, iar scrierea anumitor cuvinte sau expresii este uneori greșită. Limba română ridică o mulțime de dificultăți chiar și românilor.

Mulți dintre aceștia fac destul de des greșeli de ortografie din cauza multiplelor forme flexionare ale cuvintelor. Îngrijorător este că aceste abateri ar putea împinge Academia Română să decidă printr-o normă ceea ce astăzi este o greșeală enormă.

Oricare ar fi domeniul în care activăm este foarte important să știm să scriem și să vorbim corect. Mulți români folosesc în scris și în vorbit cuvinte și expresii cu forme greșite, iar printr-o imitație involutară putem ajunge să le folosim greșit fără a fi conștienți.

Cum e corect „Trimiteți” sau „trimite-ți”?

Ambele variante sunt corecte, însă depinde foarte mult de câteva reguli simple. În ceea ce privește „trimite-ți” se va scrie cu cratimă atunci când se separă de verb și se poate adăuga pronumele personal „tu”, „ție”, „al tău”.

De exemplu: Tu trimite-ți coletul singur la curier.

Forma „trimiteți” este varianta conjugată a verbului „a trimite”, la persoana a doua plural. Prin urmare, nu este greșită, trebuie doar să fim atenți la contextul în care îl folosim.

De exemplu: Voi/Dvs trimiteți copiii la școală.
Vă rog (pe voi/pe dvs) să-mi trimiteți banii pentru cumpărături.

Câți oameni vorbesc pe Glob limba română

Limba română este, conform wikipedia.com, o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italianei.

Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată și limba dacoromână sau dialectul dacoromân. Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă. La întrebarea „Câți oameni vorbesc corect limba română?”, site-ul shtiu.ro nu are niciun răspuns. Deocamdată.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
În ultima perioadă se tot vorbește despre partide extremiste și extremism în general, cu atât mai mult cu în multe țări din Europa partidele extremiste au câștigat un capital extrem de... citește tot
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot