Care sunt organele fără care putem trăi?

04.06.2021
Care sunt organele fără care putem trăi?

Corpul uman este incredibil de rezistent. Când donăm sânge, pierdem aproximativ 3,5 trilioane de celule roșii din sânge, dar corpul nostru le înlocuiește rapid. Ne putem lipsi chiar și de bucăți mari din organele vitale, dar totuși putem trăi bine merci.

De exemplu, oamenii pot trăi vieți relativ normale doar cu o jumătate de creier. Ciudat, nu? Alte organe pot fi îndepărtate în întregime fără a avea un impact prea mare asupra vieții noastre. Iată câteva dintre „organele non-vitale”.

Care sunt organele fără care putem trăi?

Splină – Acest organ se află pe partea stângă a abdomenului, spre spate, sub coaste. Este cel mai frecvent organ îndepărtat ca urmare a unei boli. Deoarece stă aproape de coaste, este vulnerabil la traume abdominale. Splina este închisă de o capsulă asemănătoare hârtiei, care se rupe ușor, permițând scurgerea sângelui din splina deteriorată. Dacă nu este diagnosticată și tratată, aceasta va duce la deces.

Oamenii pot trăi confortabil fără splină. Acest lucru se datorează faptului că ficatul joacă un rol în reciclarea celulelor roșii din sânge și a componentelor acestora. În mod similar, alte țesuturi limfoide din corp ajută la funcția imună a splinei.

Stomacul îndeplinește patru funcții principale: digestia mecanică prin contractare pentru a sparge alimentele, digestia chimică prin eliberarea acidului pentru a ajuta la descompunerea chimică a alimentelor și apoi absorbția și secreția.

Stomacul este uneori îndepărtat chirurgical ca urmare a cancerului sau a altor traume. În anul 2012, unei britanice a trebuit să i se scoată stomacul după ce a ingerat o băutură care conținea azot lichid.

Când stomacul este îndepărtat, chirurgii atașează esofagul direct la intestinul subțire. Cu o recuperare bună, oamenii pot mânca o dietă normală alături de suplimentele de vitamine.

Organele reproductive primare la bărbat și femeie sunt testiculele și respectiv ovarele. Aceste structuri sunt împerecheate și oamenii mai pot avea copii cu o singură funcționare.

Îndepărtarea unuia sau a ambelor sunt de obicei rezultatul cancerului sau la bărbați, diverse traume, adesea ca urmare a violenței, a sportului sau a accidentelor rutiere . La femele, uterul poate fi, de asemenea, îndepărtat.

Această procedură (histerectomie) împiedică femeile să aibă copii și, de asemenea, oprește ciclul menstrual la femeile aflate în perioada pre-menopauză. Cercetările sugerează că femeile cărora li se elimină ovarele nu au o speranță de viață redusă. Interesant este că la unele populații masculine, îndepărtarea ambelor testicule poate duce la o creștere a speranței de viață .

Organe fără care putem trăi mult

Colonul (sau intestinul gros) este un tub care are aproximativ 6 metri lungime și are patru părți denumite: ascendent, transversal, descendent și sigmoid. Funcțiile principale sunt resorbția apei și pregătirea fecalelor prin compactarea acestora.

Prezența cancerului sau a altor boli poate duce la necesitatea îndepărtării unei părți sau a întregului colon. Majoritatea oamenilor se recuperează bine după această intervenție chirurgicală, deși observă o schimbare a obiceiurilor intestinale. Se recomandă inițial o dietă cu alimente moi pentru a ajuta procesul de vindecare.

Vezica biliară

Vezica biliară se află sub ficat, în partea dreaptă de sus a abdomenului, chiar sub coaste. Stochează ceva numit bilă. Bila este produsă în mod constant de ficat pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor, dar atunci când nu este necesară în digestie, este stocată în vezica biliară.

Când intestinele detectează grăsimile, se eliberează un hormon care determină contractarea vezicii biliare, forțând bila în intestin pentru a ajuta la digerarea grăsimilor. Cu toate acestea, excesul de colesterol din bilă poate forma calculi biliari, care pot bloca conductele minuscule care mișcă bila în jur. Când se întâmplă acest lucru, este posibil ca oamenii să aibă nevoie de eliminarea vezicii biliare. Operația este cunoscută sub numele de colecistectomie.

Apendicele este o structură mică, asemănătoare cu viermii, situată la joncțiunea intestinului mare și a intestinului subțire. Inițial considerat a fi vestigial, acum se crede că este implicat în a fi o „casă sigură” pentru bacteriile bune ale intestinului, permițându-le să se repopuleze atunci când este nevoie.

Datorită naturii orbite a apendicelui, atunci când conținutul intestinal pătrunde în el, poate fi dificil să scape și astfel se inflamează. Aceasta se numește apendicită. În cazurile severe, apendicele trebuie îndepărtat chirurgical. Oamenii cărora li s-a eliminat apendicele nu observă nicio diferență în viața lor.

Rinichi

Majoritatea oamenilor au doi rinichi, dar putem supraviețui doar cu unul sau chiar cu nici unul (cu ajutorul dializei). Rolul rinichilor este de a filtra sângele pentru a menține echilibrul apei și electroliților, precum și echilibrul acido-bazic.

Face acest lucru acționând ca o sită, folosind o varietate de procese pentru a ține lucrurile utile, cum ar fi proteinele, celulele și nutrienții de care are nevoie corpul. Mai important, scapă de multe lucruri de care nu avem nevoie, lăsându-le să treacă prin acesată sită, eliminându-le prin urină.

Rinichi

ATENȚIE: În majoritatea țărilor, cumpărarea și vânzarea de organe este ilegală (de exemplu, Iranul este singura țară din lume în care cumpărarea și vânzarea unui organ este legală, dar această excepție se aplică doar cetățenilor săi).

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot