Ce este lupusul? Simptomele timpurii și tipuri de lupus

02.03.2021
Ce este lupusul? Simptomele timpurii și tipuri de lupus

Lupusul este o boală cronică (pe termen lung) care poate provoca inflamații și dureri în orice parte a corpului. Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar – sistemul corpului care combate de obicei infecțiile – atacă în schimb țesutul sănătos.

Lupusul afectează cel mai frecvent pielea, articulațiile, organele interne, cum ar fi rinichii și inima. Deoarece lupusul afectează multe părți ale organismului, acesta poate provoca o mulțime de simptome diferite.

Ce este Lupusul? Simptomele timpurii și tipuri de lupus

Când oamenii vorbesc despre lupus, de obicei vorbesc despre lupus sistemic. Dar există patru tipuri de lupus:

Cine este expus riscului de a dezvolta lupus?

Nimeni nu știe ce cauzează lupusul – dar lupusul și alte boli autoimune apar în familii. Experții cred, de asemenea, că se poate dezvolta ca răspuns la anumiți hormoni (cum ar fi estrogenul) sau la factorii declanșatori ai mediului. Un declanșator de mediu este ceva în afara corpului care poate provoca simptome de lupus – sau le poate agrava.

Oricine poate dezvolta lupus. Dar anumite persoane prezintă un risc mai mare de lupus, inclusiv femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, anumite grupuri rasiale sau etnice, persoanele care au un membru al familiei cu lupus sau o altă boală autoimună.

Nu există niciun prim semn sau simptom al lupusului. Semnele și simptomele timpurii ale lupusului sunt, în general, oboseală extremă, dureri articulare sau erupție de tip fluture. Cu toate acestea, semnele timpurii variază foarte mult de la persoană la persoană. Medicul este singurul care poate ajuta cu un diagnostic pentru a determina dacă simptomele pe care le simte o persoane ar putea fi lupus.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot