Ce este lupusul? Simptomele timpurii și tipuri de lupus

02.03.2021
Ce este lupusul? Simptomele timpurii și tipuri de lupus

Lupusul este o boală cronică (pe termen lung) care poate provoca inflamații și dureri în orice parte a corpului. Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar – sistemul corpului care combate de obicei infecțiile – atacă în schimb țesutul sănătos.

Lupusul afectează cel mai frecvent pielea, articulațiile, organele interne, cum ar fi rinichii și inima. Deoarece lupusul afectează multe părți ale organismului, acesta poate provoca o mulțime de simptome diferite.

Ce este Lupusul? Simptomele timpurii și tipuri de lupus

Când oamenii vorbesc despre lupus, de obicei vorbesc despre lupus sistemic. Dar există patru tipuri de lupus:

Cine este expus riscului de a dezvolta lupus?

Nimeni nu știe ce cauzează lupusul – dar lupusul și alte boli autoimune apar în familii. Experții cred, de asemenea, că se poate dezvolta ca răspuns la anumiți hormoni (cum ar fi estrogenul) sau la factorii declanșatori ai mediului. Un declanșator de mediu este ceva în afara corpului care poate provoca simptome de lupus – sau le poate agrava.

Oricine poate dezvolta lupus. Dar anumite persoane prezintă un risc mai mare de lupus, inclusiv femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, anumite grupuri rasiale sau etnice, persoanele care au un membru al familiei cu lupus sau o altă boală autoimună.

Nu există niciun prim semn sau simptom al lupusului. Semnele și simptomele timpurii ale lupusului sunt, în general, oboseală extremă, dureri articulare sau erupție de tip fluture. Cu toate acestea, semnele timpurii variază foarte mult de la persoană la persoană. Medicul este singurul care poate ajuta cu un diagnostic pentru a determina dacă simptomele pe care le simte o persoane ar putea fi lupus.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot