Lapte de capră: Beneficii pentru sănătatea noastră

11.06.2021
Lapte de capră: Beneficii pentru sănătatea noastră

Unii oameni ar putea fi surprinși să afle că laptele de capră este foarte răspândit și se găsește în mod obișnuit pe mesele de bucătărie din multe culturi din întreaga lume. Laptele de capră este la fel de versatil ca laptele de vacă în aproape fiecare zonă. Există mai mulți factori care influențează preferința personală a laptelui de capră sau de vacă pentru băut, fabricarea brânzeturilor sau pentru gătit.

Cu toate acestea, laptele de vacă este ceea ce ne vine în minte atunci când ne gândim la ce să punem pe cerealele noastre și ce folosim pentru prepararea brânzeturilor, iaurtului, chefirului, înghețatei și a multor alte tipuri de produse lactate.

Lapte de capră: Beneficii pentru sănătate

Aroma distinctivă a brânzei de capră și-a câștigat nișa în lumea aromelor delicate care se găsesc în delicatese fine, restaurante și supermarketuri. Pentru unii, acel gust distinctiv este motivul pentru care preferă produsele din lapte de capră.

Diferența dintre laptele de capră și cel de vacă o poate da procesarea și manipularea corespunzătoare a laptelui, precum și de dieta animalului.

Laptele de capră este o alternativă excelentă la laptele de vacă. Compoziția oricărui tip de lapte poate varia în funcție de rasa animalului, dieta, mediul și punctul din perioada de lactație, dar în medie, astfel se compară laptele de vacă și cel de capră:

COMPOZIȚII (la 100 de grame) CAPRĂ VACĂ
Proteine ​​(g) 3.1 3.2
% Grăsimi (g) 3.5 3.9
Calorii / 100 ml 60 66
Vitamina A (UI / gram de grăsime) 39 21
Vitamina B1 (tiamină (UG / 100 / ml) 68 45
Riboflavină (ug / 100 ml) 210 159
Vitamina C (mg acid ascorbic / 100 ml) 2 2
Vitamina D (UI / gram de grăsime) 0,7 0,7
% Calciu 0,19 0,18
Fier % 0,07 0,06
% Fosfor 0,27 0,23
Colesterol (mg / 100 ml) 10 14
Zaharuri (lactoză) 4.4 4.8
Acizi grași saturați (g) 2.3 2.4
Acizi grași mononesaturați (g) 0,8 1.1
Acizi grași polinesaturați (g) 0,1 0,1

 

De ce să introduci în alimentația ta laptele de capră?

Proteinele sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și repararea corpului. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că intoleranța oamenilor la laptele de vacă se datorează adesea proteinelor, în special Alpha-S1-cazeină.

Deși laptele de capră este o sursă de proteine ​​de înaltă calitate, oferind aproape 6 g pe 200 ml de porție, laptele de capră are niveluri semnificativ mai mici de cazeină alfa-S1 decât majoritatea laptelui de vacă, care este unul dintre motivele pentru care poate fi mai bine tolerat de către unii oameni.

Laptele de capră nu este recomandat pentru oricine a fost diagnosticat cu o alergie la laptele de vacă. Unele proteine ​​din laptele de capră sunt suficient de similare cu cele găsite în laptele de vacă și pot provoca reactivitate încrucișată. Un specialist în alergii poate să vă îndrume în acest sens.

Laptele de capră nu este recomandat oricui a fost diagnosticat cu intoleranță la lactoză. Cu toate acestea, laptele de capră conține de obicei mai puțină lactoză (zahărul natural găsit în lapte și alte alimente lactate) decât laptele de vacă, iar cantitatea de lactoză pe care o tolerează oamenii variază.

Acest lucru poate explica de ce unele persoane care au sensibilitate la lactoză sunt capabile să se bucure de lapte de capră fără nicio repercusiune. Cu toate acestea, doar medicul de familie sau un profesionist din domeniul sănătății poate să confirme o modificare în dietă.

Alte beneficii ale laptelui de capră

Laptele de capră este foarte hrănitor, conține vitamine și minerale esențiale (și cantități mai mari de potasiu, fier și vitamina A decât laptele de vacă) și este un aliment ideal pentru întreaga familie.

Trei porții (200 ml) de produse din lapte de capră pot furniza mai mult de 100% din nevoile zilnice de calciu ale unui adult, iar calciul din lapte și produse lactate este mai ușor absorbit și utilizat de organism, decât calciu în majoritatea celorlalte alimente.

Calciul este esențial pentru dezvoltarea și întreținerea oaselor și a dinților, ajută la susținerea funcției musculare normale și a coagulării normale a sângelui și ajută organismul să producă energie.

Laptele de capră este în mod natural ușor mai scăzut în colesterol decât laptele de vacă. De asemenea, produsele din lapte de capră au mai multe oligozaharide (carbohidrați nedigestibili) decât laptele de vacă, cu o cantitate și o structură similare cu cele găsite în laptele uman.

Acestea pot acționa ca prebiotice în intestin și ar putea ajuta la menținerea sănătății tractului digestiv și a microbiomului intestinal, încurajând dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot