Lapte de capră: Beneficii pentru sănătatea noastră

11.06.2021
Lapte de capră: Beneficii pentru sănătatea noastră

Unii oameni ar putea fi surprinși să afle că laptele de capră este foarte răspândit și se găsește în mod obișnuit pe mesele de bucătărie din multe culturi din întreaga lume. Laptele de capră este la fel de versatil ca laptele de vacă în aproape fiecare zonă. Există mai mulți factori care influențează preferința personală a laptelui de capră sau de vacă pentru băut, fabricarea brânzeturilor sau pentru gătit.

Cu toate acestea, laptele de vacă este ceea ce ne vine în minte atunci când ne gândim la ce să punem pe cerealele noastre și ce folosim pentru prepararea brânzeturilor, iaurtului, chefirului, înghețatei și a multor alte tipuri de produse lactate.

Lapte de capră: Beneficii pentru sănătate

Aroma distinctivă a brânzei de capră și-a câștigat nișa în lumea aromelor delicate care se găsesc în delicatese fine, restaurante și supermarketuri. Pentru unii, acel gust distinctiv este motivul pentru care preferă produsele din lapte de capră.

Diferența dintre laptele de capră și cel de vacă o poate da procesarea și manipularea corespunzătoare a laptelui, precum și de dieta animalului.

Laptele de capră este o alternativă excelentă la laptele de vacă. Compoziția oricărui tip de lapte poate varia în funcție de rasa animalului, dieta, mediul și punctul din perioada de lactație, dar în medie, astfel se compară laptele de vacă și cel de capră:

COMPOZIȚII (la 100 de grame) CAPRĂ VACĂ
Proteine ​​(g) 3.1 3.2
% Grăsimi (g) 3.5 3.9
Calorii / 100 ml 60 66
Vitamina A (UI / gram de grăsime) 39 21
Vitamina B1 (tiamină (UG / 100 / ml) 68 45
Riboflavină (ug / 100 ml) 210 159
Vitamina C (mg acid ascorbic / 100 ml) 2 2
Vitamina D (UI / gram de grăsime) 0,7 0,7
% Calciu 0,19 0,18
Fier % 0,07 0,06
% Fosfor 0,27 0,23
Colesterol (mg / 100 ml) 10 14
Zaharuri (lactoză) 4.4 4.8
Acizi grași saturați (g) 2.3 2.4
Acizi grași mononesaturați (g) 0,8 1.1
Acizi grași polinesaturați (g) 0,1 0,1

 

De ce să introduci în alimentația ta laptele de capră?

Proteinele sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și repararea corpului. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că intoleranța oamenilor la laptele de vacă se datorează adesea proteinelor, în special Alpha-S1-cazeină.

Deși laptele de capră este o sursă de proteine ​​de înaltă calitate, oferind aproape 6 g pe 200 ml de porție, laptele de capră are niveluri semnificativ mai mici de cazeină alfa-S1 decât majoritatea laptelui de vacă, care este unul dintre motivele pentru care poate fi mai bine tolerat de către unii oameni.

Laptele de capră nu este recomandat pentru oricine a fost diagnosticat cu o alergie la laptele de vacă. Unele proteine ​​din laptele de capră sunt suficient de similare cu cele găsite în laptele de vacă și pot provoca reactivitate încrucișată. Un specialist în alergii poate să vă îndrume în acest sens.

Laptele de capră nu este recomandat oricui a fost diagnosticat cu intoleranță la lactoză. Cu toate acestea, laptele de capră conține de obicei mai puțină lactoză (zahărul natural găsit în lapte și alte alimente lactate) decât laptele de vacă, iar cantitatea de lactoză pe care o tolerează oamenii variază.

Acest lucru poate explica de ce unele persoane care au sensibilitate la lactoză sunt capabile să se bucure de lapte de capră fără nicio repercusiune. Cu toate acestea, doar medicul de familie sau un profesionist din domeniul sănătății poate să confirme o modificare în dietă.

Alte beneficii ale laptelui de capră

Laptele de capră este foarte hrănitor, conține vitamine și minerale esențiale (și cantități mai mari de potasiu, fier și vitamina A decât laptele de vacă) și este un aliment ideal pentru întreaga familie.

Trei porții (200 ml) de produse din lapte de capră pot furniza mai mult de 100% din nevoile zilnice de calciu ale unui adult, iar calciul din lapte și produse lactate este mai ușor absorbit și utilizat de organism, decât calciu în majoritatea celorlalte alimente.

Calciul este esențial pentru dezvoltarea și întreținerea oaselor și a dinților, ajută la susținerea funcției musculare normale și a coagulării normale a sângelui și ajută organismul să producă energie.

Laptele de capră este în mod natural ușor mai scăzut în colesterol decât laptele de vacă. De asemenea, produsele din lapte de capră au mai multe oligozaharide (carbohidrați nedigestibili) decât laptele de vacă, cu o cantitate și o structură similare cu cele găsite în laptele uman.

Acestea pot acționa ca prebiotice în intestin și ar putea ajuta la menținerea sănătății tractului digestiv și a microbiomului intestinal, încurajând dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot