Care sunt cele mai cunoscute animale domestice?

02.12.2020
Care sunt cele mai cunoscute animale domestice?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut în preajma gospodăriei animale domestice pe care le îngrijeau. De obicei, acestea au un comportament blând față de om sau obțin diferite foloase de la ele.

Care sunt animalele domestice? 

Animalele de companie sunt animalele domestice pe care omul le întreține și le îngrijește în preajma căminului pentru a comunica și pentru a primi emoții pozitive. De obicei manifestă o atitudine tolerantă față de om. Prin aceasta se deosebesc de animalele de gospodărie, întreținute în mod special pentru munca fizică depusă și bunurile alimentare și materiale furnizate.

Animale domestice: Câinele

Printre primele animale domesticite din istoria oamenilor este câinele. Acesta era folosit pentru muncă, pază și vânătoare. Câinele (Canis lupus familiaris) este un mamifer carnivor din familia carnivorelor și una dintre subspeciile lupului cenușiu.

Acum aproape 13 mii de ani, în Eurasia au apărut câinii care sunt cunoscuți în prezent. primii imigranți în Australia au adus cu ei câinele Dingo. Cei care au domesticit prima oară câinii au fost oamenii cavernelor din Paleolitic.

Astăzi, câinii sunt folosiți în continuare pentru pază, vânătoare, companie, chiar antrenați pentru a îndruma nevăzătorii.

Pisica

Pisica domestică este un mamifer carnivor din familia Felidae, subfamilia Felinae. Ea este lângă oameni de mai mult de 9500 de ani și este cel mai cunoscut animal domestic din întreaga lume. Egiptenii o foloseau pentru a ține departe șoarecii, ei fiind astfel și primii oameni care au transformat pisica în animal domestic.

Calul

Calul (Equus caballus) este un mamifer erbivor copitat de mărime considerabilă. El face parte din ordinul Perissodactyla, familia Ecvidee. În prezent, este răspândit pe toate continentele, însă calul este originar din Europa și Asia și are trei strămoși: cal diluvial, cal mongol și cal tarpanic . În funcție de rasa lor, aceștia sunt folosiți pentru călărie, pentru tracțiunea unor diferite tipuri de atelaje, pentru dresaj sau chiar pentru carnea lor.

Datorită anatomiei lor, caii se folosesc de viteză pentru a scăpa de prădători. Au un extraordinar simț al echilibrului și un instinct dezvoltat de a se lupta și a fugi atunci când simt pericolul.

Măgarul

Din familia calului face parte și măgarul, însă este mult mai mic, are părul sur, capul mare și urechile lungi. Strămoșii lui sunt subspecii ale măgărului sălbatic care se găsea în Nubia și Somalia. Se pare că în anul 3000 î.Hr, în Egipt sau Mesopotamia au fost domesticiți măgarii, ulterior s-au răspândit în întreaga lume.

Măgarul este considerat animal sfânt, deoarece a purtat-o pe Fecioara Maria şi pe Pruncul Iisus pe spatele lui, fiind astfel recompensat cu semnul Sfintei Cruci pe spate.

Poneiul

Poneiul este un mamiber erbivor și arată ca un cal, însă au o greutate mică și talie redusă. Ei sunt originari din zonele cu climă rece și cu vegetație săracă ale Angliei și ale Peninsulei Scandinave. Corpul este mic și îndesat, are blană lungă și deasă. Aceasta se schimbă în funcție de anotimp , iarna crește foarte mult și primăvara năpârlește.


Coama lui lungă îi protejează capul, ochii și urechile de frig. Poneiul are picioare scurte și puternice. Cel mai des este folosit pentru divertismentul copiilor. Cele mai cunoscute rase de ponei sunt rasa englezească Shetland (originară din insulele omonime) și poneiul islandez.

Capra

Potrivit wikipedia, capra domestică aparține familiei bovinelor și este o subspecie domesticită a caprei sălbatice din Asia de sud-vest și Europa de est. Masculul caprei domestice, al caprei negre și al căprioarei se numește țap.

Caprele sunt extrem de curioase și inteligente. În funcție de rasă, multe dintre capre au două coarne, de diferite forme și mărimi. Ele au conformația dinților și stomacul (compus din mai multe camere) adaptate pentru rumegare.

Oaia

Din specia de mamifere rumegătoare, copitate face parte și oaia. Ele se găsesc în aproape toată lumea și cel mai probabil provin din specia de muflon sălbatic din Asia. Oile oferă, în funcție de rasa lor lână, blană și piele, pentru îmbrăcăminte și covoare, carne de miel, de oaie și de berbec, lapte pentru băut, pentru brânză și alte produse lactate.

Animale domestice: Porcul

Porcul este, alături de câine, cel mai vechi animal domesticit de oameni. Consumatorii de carne din Europa și Orientul Îndepărtat preferă carnea de porc. Porcul este un animal omnivor și se poate hrăni cu furaje de origine animală, dar și de origine vegetală.

Botul porcului este alungit, pielea sa este groasă (șorici) și acoperită de peri aspri și rari. Islamul, iudaismul și cultul adventist de Ziua a Șaptea interzic consumul cărnii de porc.

Animale sălbatice: Vaca

Vaca face parte din familia Bovidae. Aceasta este un animal din specia rumegătoarelor și sunt crescute pentru carne piele și lapte. Corpul ei este acoperit cu păr scurt, însă culoarea diferă în funcție de rasă. Ea are un bot lung cu buze umede unde se găsesc și nările. Urechile vacilor sunt mobile, iar ochii sunt mari. Coarnele au un „cep” osos bine vascularizat. Vacile dau naștere unui vițel o dată pe an și îl hrănescu cu lapte produs de mamele.

Curcanul

Locuitorii din Statele Unite ale Americii au domesticit pentru prima oară curcanul. Acesta este originar din nordul continentului american. Aceștia foloseau carnea de curcan pentru că este foarte bogată în proteine.

În Europa, curcanii au ajuns datorită spaniolilor. Aceștia au început să continue să crească specia, astfel că azi există Curcanul Spaniol sau Royal Palm. Carnea de curcan nu este spectaculos de gustoasă, însă condimentată ușor sau cu legume este cea mai sănătoasă alegere.

Găina

Găina este o pasăre domestică, însă în prezent în Asia de Sud-Est, India, Indonezia și Europa o putem întâlni și sub formă sălbatică. Este crescută pentru carne și ouă. Cocoșul este masculul găinii, el fiind mai mare, cu un penaj foarte colorat, are creastă și bărbie roșie și la picioare are pinteni puternici.

Găina este cea mai întâlnită pasăre din lume, existând la nivel mondial aproximativ 52 de miliarde de găini, conform unor studii făcute în anul 2013.

Gâsca

În Europa Centrală gâsca este reprezentată de „gâsca cenușie” (Anser anser) din care provine „gâsca domestică”. Oamenii de știință au afirmat că locul inițial de baștină al gâștei este regiunea arctică, acolo fiind și locul de cuibărire a multor specii de gâște sălbatice.

Masculul este mai mare decât femela, acest lucru fiind și singurul lucru care îi deosebește. La fel ca lebedele, acestea sunt păsări monogame, iar atunci când își construiesc cuibul, masculul ajută femela.

Rața

Rața este o păsăre de apă, mai mică decât rudele ei, lebedele și gâștele și poate fi găsită atât în apa dulce, cât și în cea sărată. Ciocul ei este lung și lat și îl folosește la săpat. Ea mănâncă ierburi, plante acvatice, pești, insecte, viermi și moluște mici. Atunci când năpârlește, rața nu poate zbura și se retrage în medii protejate, unde poate găsi suficientă hrană.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot